Ravenstein

Ravensteinse kunstschat fraai gerestaureerd

'Zet de relikwieën waar ze thuishoren: in de Sint Luciakerk'

Door Simone van de Wijdeven

RAVENSTEIN - Het is een prachtig stuk geworden, de reliekhouder van de Sint Luciakerk in Ravenstein. De laatste maand werkte Teun Schagen, leerling goud- en zilversmid bij meester Joost Vlemmix, hard aan de restauratie ervan. “Teun heeft prachtig werk verricht door deze kunstschat in de oorspronkelijke staat terug te brengen”, onderstreept zijn stagebegeleider Joost Vlemmix. “Hij heeft de scheurtjes en onderdelen die stuk waren geweldig hersteld.”

Teun Schagen (links) en Joost Vlemmix.

De reliekhouder die Teun gerestaureerd heeft maakt deel uit van twee houders uit de 18de eeuw. “Deze relikwiehouder is ontzettend bijzonder omdat hij is ontworpen in de Lodewijk XV- of Laat Barok-stijl. Deze stijl herken je aan de vele uitbundige versierselen van de houder”, vertelt Joost enthousiast.” De Sint Luciakerk Ravenstein telt twee zilveren relikwieënhouders. “De eerste reliekhouder heb ik zelf gerestaureerd in 2003. Nu kwam Teun bij mij stagelopen. Teun is een van de laatste leerling-zilversmeden. Ik kreeg met hem een unieke kans om deze reliekhouder te restaureren.” De net gerestaureerde relikwiehouder bevat de relikwieën van Sint Lucia en is vervaardigd door een leerling-goud- en zilversmid van Dick Fortman en/of zijn zoon Jacobus, bekende goudsmeden uit de 18e eeuw uit Ravenstein en Leiden. Johanna van Willigen schonk deze in 1735.

Contrareformatie
Het is aardig om te weten dat deze relikwieën, net zoals de Sint Luciakerk zelf, verbonden zijn aan de contrareformatie, de hervormingsbeweging binnen de katholieke kerk als reactie op de protestante reformatie in de 16de eeuw. In die tijd durfden goudsmeden hun kunstwerken niet te voorzien van een merkteken uit angst voor vervolging. Het Land van Ravenstein en Gemert was het enige gebied waar godsdienstvrijheid heerste en veel kloosterorden vluchtten hier naartoe. Vanuit het hele land kwamen eveneens goudsmeden, onder wie Fortman, zich hier verschuilen. Het is dan ook niet vreemd dat juiste deze katholieke reliekhouders in Ravenstein vervaardigd zijn.
De reliekhouders zijn speciaal gemaakt voor de Sint Luciakerk, de enige kerk in Nederland die in deze barokstijl gebouwd werd, onder het toenmalig gezag van het Land van Ravenstein. Een van deze reliekhouders is gewijd aan de heilige Lucia en de tweede reliekhouder is gewijd aan Sint Aloysius.

Joost Vlemmix maakt zich hard voor de Sint Luciakerk en de reliekhouders. “Het zijn unieke kunstschatten, die absoluut bewaard en tentoongesteld moeten worden aan het publiek in het kerkje waar ze horen: de Sint Lucia in Ravenstein”. Beide reliekhouders bevinden zich inmiddels bij de parochie, maar het is nog niet duidelijk waar ze nu naartoe zullen gaan.

 

|Doorsturen

Frank van Dorst

2019-09-06 19:25:56

Sint Luciakerk valt af: zie laatste nieuws over deze kerk. Breng het maar naar de kapel van het kapucijnenklooster. Blijft het tenminste in het Land van Ravenstein.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties