Ravenstein

Willem, pas op - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

Vrijdag is het Koningsdag in ons buurland. Dat is een nationale feestdag voor alle Hollanders waarbij gevierd wordt dat ze voor 350 miljoen euro per jaar het meest krakkemikkige koningshuis ter wereld mogen onderhouden: de Oranjes.

Een bijzondere familie met een bijzondere geschiedenis. Want ze hebben het ver geschopt terwijl ze eigenlijk niks kunnen. Ze danken hun baan dan ook niet aan hun capaciteiten, maar aan het verlangen van een volk naar sprookjes met een koning en een koningin. Rust, vrede en welvaart; daar hadden de Hollanders behoefte aan nadat Napoleon definitief was verslagen. Dat de Oranjes na tweehonderd jaar nog steeds op de troon zitten, hebben ze te danken aan de nog steeds bestaande behoefte aan sprookjes en aan hun uitstekende PR. Ze kunnen het zo bont maken als ze willen, de geschiedschrijvers zorgen er wel voor dat aan elke dubieuze daad een heroïsche draai wordt gegeven en het volk neemt er altijd genoegen mee.

Neem bijvoorbeeld het fameuze vluchtgedrag der Oranjes; een vaardigheid waar de vroegere stadhouders al om bekend stonden en die generatie op generatie verder is ontwikkeld. Paardrijden, steppen, varen, fietsen, hinkelen, skiën, zaklopen, vliegen: ze hebben het allemaal onder knie. Verzin maar een vervoermiddel en ze weten er het hazenpad mee te kiezen. Wilhelmina was al per boot vanuit Scheveningen naar Londen gevlucht toen haar onderdanen nog niet eens wisten dat er oorlog was. Van daaruit heeft ze in haar onwetendheid mogelijk tientallen verzetsstrijders de dood in gejaagd, volgens onderzoeker Gerard Aalders. Mensen uit haar omgeving spraken van ‘een betreurenswaardige domheid’ en Roosevelt noemde haar een bigotte, onzuiver redenerende, intens egocentrische oude dame. Dat is toch een andere koningin dan die in ‘Soldaat van Oranje’. Na die musical dankt het volk van Holland God op de blote knieën dat Wilhelmina hen in de steek heeft gelaten en zijn ze er allemaal van overtuigd dat het zonder haar fout was afgelopen met die oorlog.

Na zo’n betoog rijst natuurlijk de vraag: waarom vieren wij koningsdag? Wat hebben wij in de vrijstaat met die Oranjes te maken? Niet veel, behalve dat ze Brabanders en katholieken elders in het land eeuwenlang het leven zuur hebben gemaakt. Dat moet herdacht worden. Bovendien is koningsdag een vrije dag. En vrije dagen zijn altijd welkom in de vrijstaat. De Oranjes natuurlijk ook, maar ze moeten wel een beetje oppassen. Want hier zijn de spelletjes geënt op ónze geschiedenis. Zo gaan de schutters van het Barbaragilde zich vrijdag weer meten op De Bleek. Een van de onderdelen is Koningschieten. Dus beste Willem, blijf een beetje uit de buurt.

Theo van Duren

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties