Ravenstein

Parochie Schaijk vernietigt symbool van godsdienstvrijheid

'We gaan de Luciakerk helemaal strippen en verkopen aan een projectontwikkelaar'

Door Theo van Duren

RAVENSTEIN - De parochie Schaijk presteert moeiteloos wat de Hollanders eeuwenlang niet voor elkaar kregen: de Luciakerk wordt gesloten, aan de eredienst onttrokken en gestript. Alle religieuze kunstschatten worden verwijderd en het kale karkas wordt verpatst aan een projectontwikkelaar. De parochianen blijven verbijsterd en verweesd achter.

De Luciakerk is een unieke kerk in Nederland. Het is de enige parochiekerk die gebouwd is in Barokstijl. Zij vervulde een symboolfunctie ten tijde van de contrareformatie. Overal in den lande werden katholieken vervolgd en verjaagd. In het Land van Ravenstein waren ze veilig. Wie onder de sauvegarde doorliep van de Lucia wist zich beschermd. Deze kerk is historisch van onschatbare waarde. Evenals de beelden, de schilderijen, de zilveren reliekschrijnen, het orgel en alle andere kunstwerken die onlosmakelijk met de kerk verbonden zijn.

Dankzij het Land van Ravenstein werden we behoed voor de beeldenstorm en sluiting van kerken. We dachten veilig te zijn. En dan in 2019 besluit een katholieke geestelijke nota bene, gesteund door zijn parochiebestuur, om dit unieke symbool van godsdienstvrijheid naar de vuilnisbelt van de geschiedenis te sturen. Geen historisch besef, geen gevoel voor esthetiek en het meest kwalijke: geen greintje liefde voor de parochianen. ‘Alles van waarde is weerloos’, zei Lucebert. Dat het gevaar van deze kant zou komen, is onvoorstelbaar.

Laat de vrijstaat dit gebeuren? We wachten de missive van de Landsraad af. Naar verluidt wordt er al onderzoek gedaan of het kanon 180 graden gedraaid kan worden en het bereik wat vergroot.

En wat vindt u ervan, burger van de vrijstaat? Laat het weten aan het parochiebestuur in Schaijk en stuur een mail naar: secretariaat-antonius-abt@hotmail.com

Stuur uw mail cc ook naar staatspersbureauvlr@gmail.com. Dan gaan we die wekelijks publiceren op onze facebookpagina en in Arena.

Tot slot: uw chef staatspersbureau heeft zojuist zijn kerkbijdrage stopgezet.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties