Ravenstein

Virus bedreigt vrijstaat - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

We zijn dan misschien mooi op tijd vertrokken uit Holland, maar het blijft wel oppassen geblazen. Ik houd de buitenlandse kranten een beetje bij en daar las ik tot mijn schrik dat een akelig virus vanuit onze noorderburen de Maas is overgestoken en Herman Fitters, een inwoner van Tilburg, heeft besmet.

Uit het bericht blijkt dat het gaat om een virus dat heel lang geleden met Hollandse schepen vanuit de West in Amsterdam is terechtgekomen. Honderden jaren heeft het een sluimerend bestaan geleid, maar een paar jaar geleden is het plotseling weer actief geworden en zijn er flink wat mensen binnen de grachtengordel besmet geraakt. De symptomen zijn zorgelijk. Het begint met oplopende koorts door een allergische reactie op standbeelden. Patiënten raken hierdoor behoorlijk in de war en gaan op hoge toon uit hun nek lullen over slavernij. Dat wij ooit slaven vervoerd hebben en verhandeld, dat er na 300 jaar nog steeds mensen slachtoffer van zijn, dat alle witte Nederlanders hier schuld aan hebben en dat er een standbeeld weg moet. Er is moeilijk een touw aan vast te knopen maar zoiets is het. Was het nou maar zo dat met het weghalen van het betreffende beeld ook het virus verdwijnt, maar dat is niet het geval. Want dan staat er ergens anders wel weer een standbeeld. En van straatnaamborden krijgen ze het trouwens ook.

Aanvankelijk werden vooral gekleurde mensen erdoor getroffen. Niet lang daarna ook protestante nazaten van de toenmalige handelaren en transporteurs. Die hebben nou eenmaal een overgevoeligheid voor schuld en boete. Heel lang leek het er dan ook op dat Brabanders immuun waren. Maar als dan toch het bericht verschijnt dat Herman Fitters uit Tilburg het virus heeft opgelopen, is dat schrikken natuurlijk. Hoe en door wie is niet bekend. Maar dat hij het goed te pakken heeft, is wel duidelijk. Want Herman vindt dat het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark op moet donderen. ‘De fier rechtopstaande witte man die hooghartig neerkijkt op een knielende zwarte man representeert koloniale en raciale verhoudingen. Dat hoort naar mijn mening niet thuis in de openbare ruimte.’ We zien de geijkte symptomen: hoge koorts en wartaal. Want Herman heeft het hier over een man die bijna zijn hele leven gewerkt heeft in een kolonie voor lepralijders in Batavia, zalig is verklaard door de paus, geëerd wordt door de Surinamers en daarom ook begraven is in de kathedraal van Paramaribo. Peerke bekommerde zich om het lot van de verstotenen en had niks, maar dan ook werkelijk helemaal niks van doen met slavernij.

En dan moet je weten, die Herman is een hele gewone man van middelbare leeftijd die zich inzet voor de gemeenschap en zingt in een gregoriaans koor. Dat is heel verontrustend. Want als hij vatbaar is voor het virus en het standbeeld van een weldoener te lijf wil gaan, dan kan het ons allemaal treffen en is het wachten op een beeldenstorm in de vrijstaat. Dat moeten we kost wat kost zien te voorkomen. Ergens diep in de polder een kolonie stichten voor besmette mensen, met een pater erbij die zich om hen bekommert? Of een eilandje in de Maas, zou dat wat zijn? Het is allemaal niet meer van deze tijd natuurlijk. Maar ja, dat is dat virus ook niet.

Theo van Duren

|Doorsturen

Jan Schuts

2018-01-17 18:05:48

Ja, zoals jij pas nog zei :  l'histoire se répète.... Landerd wordt nu bedreigd door het Bakermansvirus........

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties