Ravenstein

Marita Schouten: 'Grave en Ravenstein zijn allebei prachtig'

Verkiezing van mooiste vestingstadje: 'Ga vooral stemmen. Op Grave of Ravenstein'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Marita Schouten is een razend-enthousiaste vrouw. Vooral als het over mooie stadjes en hun ondernemers gaat. Daarom stond ze meteen in vuur en vlam toen de ANWB 40 vestingstadjes nomineerde die meededen aan de wedstrijd ‘Mooiste vestingstadje van Nederland’. (foto's: Marita Schouten, Grave_Brabant)

"Er zijn enkele criteria”, vertelt Marita. "De stadjes mogen niet meer dan 40.000 inwoners hebben en ze moeten voorzien zijn van het predicaat Beschermd Stadsgezicht, met duidelijke wallen, muren en/of poorten. Ook moet er een duidelijke, stedelijke structuur zijn en moet het stadje beschikken over recreatieve mogelijkheden." Er zijn 40 stadjes in ons land genomineerd. In het verspreidingsgebied van Arena zijn dat Grave (fotocollage) en Ravenstein. Zij nemen het op tegen bekende vestingsteden als Coevorden, Franeker, Zaltbommel, Bourtange, Sittard, Naarden, Kampen, Brielle en het stadje waar uw verslaggever geboren en getogen is: Aardenburg. Marita: "Ik roep mensen op vooral hun stem uit te brengen. Op Grave of Ravenstein. Allebei prachtige stadjes, een bezoek meer dan waard. Gelet op de afstand kun je ze op één dag zelfs beiden bezoeken. Ze verdienen allebei een hoge klassering. Maar”, zegt Marita met een schalkse lach, "ik woon in Grave en daar ligt mijn hart”.

Wie met Marita praat krijgt niet meteen een Graafs gevoel: “Ik ben geboren in Drouin in Australië, zo’n 100 kilometer van Melbourne. Mijn ouders komen oorspronkelijk van Oss, maar zijn in 1956 naar Australië geëmigreerd. Ik ontmoette Tom Schouten, we zijn getrouwd en wonen al 35 jaar in de Graafse Klinkerstraat”.
En dan komt het enthousiasme voor Grave wel naar voren: “Grave is het begin van de Zuiderwaterlinie. Het startpunt van vele mogelijkheden. Gelegen in een schitterende natuur van de kerkdorpen Gassel, Velp en Escharen. Ideaal voor het maken van fiets- en wandeltochten. Met in het stadje gezellige horeca met kwalitatief uitstekende eetgelegenheden. De binnenstad is voor iedereen die er voor het eerst komt een enorme verrassing. Winkeltjes in alle soorten en maten. Vaak gehuisvest in historische panden. Aparte winkeltjes ook. Monden vallen open bij het aanschouwen van zoveel moois. En dit alles overgoten met een unieke, stijlvolle, historische smaak. De Hampoort, St. Elisabethkerk, Graafs Museum, Gasthuisstraat, Hamstraat, Bastion Bekaf, en nog veel meer. Te bereiken over land en water. Met een passantenaanlegplaats, waar je bijna meteen in je stoel op een terras kunt aanschuiven. Of via de jachthaven “De Stuw”, op een steenworp afstand van supermarkt en winkels. Kortom: een historisch stadje, voorzien van alle moderne gemakken”.

In de kerkdorpen bevinden zich de recreatieve mogelijkheden in de natuur. In Velp de schitterende drie-eenheid van eerbiedwaardige kloosters. Met kunst, cultuur en de mooiste kloostertuin van Nederland. Dit jaar is het trouwens het Brabants kloosterjaar”.
Marita neemt even tijd voor een slokje water. Haar enthousiasme is aanstekelijk, haar liefde voor Grave enorm. “We zijn nu aan Gassel toe”, breng ik haar weer op de goede weg. “Oja, op korte afstand van de Kraaijenbergse plassen. Een schitterend gebied voor liefhebbers van fietsen, wandelen of watersport. Bij “Buurvrouw kookt” kun je naast eten ook met ezels wandelen. En dan Escharen met zijn schitterende natuur richting Tongelaar. Ook al in gebruik voor fietstochten met diverse verrassingen onderweg. In de buurt hebben we natuurlijk ook nog de Maashorst in Landerd en het Brabants Erfgoed de Maasheggen”. We kunnen nog uren doorgaan met het bewieroken van de vestingstad Grave. “Maar, ik hoop echt dat iedereen zijn stem uitbrengt”, zegt Marita.

Stemmen
Stemmen kan tot en met 15 april via www.anwb.nl/vestingstad. Je kunt ook naar Marita op Instagram gaan: grave_brabant. Daar staan nog eens ruim 700 foto’s van Grave. De stemming bepaalt welke steden eindigen in de top 5. Een deskundige jury kiest dan de allermooiste vestingstad van Nederland. Op 5 oktober volgt de uitslag.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties