Ravenstein

Veel succes met de goede voornemens in 2020

Door Theo van Duren

Er is iets merkwaardigs aan de hand met voornemens. Ik illustreer het u aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Drie jaar geleden had ik voor het jaar 2017 twee voornemens:
1. Stoppen met roken
2. Iets meer gaan drinken

Hoe verliep het met die voornemens? Ik kan u vertellen: het succes was wisselend. Allereerst het roken. Het blijkt voor een roker buitengewoon lastig om te stoppen. Zelfs als je van alle kanten te horen krijgt dat roken niet goed voor je is. Want ik vind roken namelijk erg lekker. Dat betekent dat ze wel met hele harde en zuivere argumenten aan moeten komen. En dat blijkt vaak niet het geval.

Mijn vrouw, een fanatieke niet-roker, liet me een artikel zien waaruit glashard bleek dat rokers vroegtijdig overlijden. En dan denk, ja, hoe erg is dat nou? Is het nou echt beter om precies op tijd te overlijden? Dus dan zeg ik tegen haar: lieverd, stel nou dat ik precies op tijd overlijd. Hoe leuk is het dan om te horen van de mensen: 'Die man van jou, die is mooi op tijd vertrokken’.

Als ik haar daar niet mee kan overtuigen, gooi ik nog een heel sterk argument in de strijd. Dat is namelijk de vraag of stoppen met roken wel goed voor je is als je er nog mee bezig bent. Vergelijk het met iemand die verslaafd is aan zwemmen. Als die ermee stopt terwijl hij ermee bezig, verdrinkt hij. Ook met een vogel die besluit om te stoppen met vliegen terwijl hij ermee bezig, loopt het niet goed af. Hoewel het een sluitende redenering is, blijft toch het schuldgevoel aan me knagen. Want natuurlijk weet ik dat het niet goed voor me is. En ik ken mijn verantwoordelijkheden als vader en echtgenoot. Het kan toch niet zo zijn dat bij mij in de eeuwige strijd tussen gevoel en verstand, altijd het verstand het loodje moet leggen?

Om toch een uitweg te vinden, ben ik gaan polderen. Net zolang concessies doen aan het gevoel en het verstand tot er een voornemen uitrolt waar beide partijen mee kunnen leven. Voor 2018 betekende dit dat ik me plechtig voornam om in dat jaar te gaan proberen om te stoppen met roken. Een heel mooi compromis waarbij de essentie van het voornemen toch overeind blijft.

Een jaar later moest ik tot mijn spijt vaststellen dat het allemaal toch iets te kort door de bocht was geweest. Geen enkele poging had ik ondernomen om te stoppen. Blijkbaar zat er toch nog een zwakke plek in het compromis dus dan ga je weer aan tafel. Na lang wikken en wegen, geven en nemen, rolde er uit dat ik in 2019 een onderzoek in zou gaan instellen naar de mogelijkheden om te gaan stoppen met roken.

Maar ja, hoe gaat het: je hebt van alles en nog wat aan je hoofd, gedoe met de Luciakerk, je stelt het onderzoek een maandje uit en nog eens een maandje, dan is het alweer bijna zomervakantie en ben je druk met de voorbereidingen voor de uitgestelde Nationale Feestdag en de annexatie van Slabroek en voor je het weet is het jaar om en is er van het hele onderzoek niets terechtgekomen. Conclusie: mijn voornemen om te stoppen met roken komt moeilijk van de grond.

Dan mijn andere voornemen van 2017: iets meer gaan drinken.
Weet u wat nou het gekke is: dat bleek geen enkel probleem. Vreemd vindt u niet? Bij mijn voornemen om te stoppen met roken ligt de lat ontzettend laag, en toch mislukt het. En bij mijn voornemen om meer te gaan drinken, ligt de lat ontzettend hoog want ik dronk al veel, en dat wordt een doorslaand succes. Ra, ra.

Waar ligt het nou aan denkt u? Ik heb het grondig uitgezocht. U raadt het nooit. Het ligt niet aan mij, maar aan de voornemens. Er blijken namelijk twee typen voornemens te zijn:
1. Goede voornemens: zijn goed voor je gezondheid, je relatie, je gezin en je carrière.
2. Slechte voornemens: zijn slecht voor je gezondheid, je relatie, je gezin en je carrière.

En wat is nou het eigenaardige? De slechte scoren veel beter dan de goede. Vraag het maar na bij je familie, vrienden en kennissen: van de goede voornemens komt niets terecht. Begin er dus niet aan. Wilt u echt succes boeken het komend jaar, kies dan voor de slechte.

Ik wens u veel plezier met uw slechte voornemens in het nieuwe jaar. En leve de vrijstaat!

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

WeerLuister live naar L-FM


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?