Ravenstein

Berichten uit de Vrijstaat:

Van Mourik houdt magistrale toespraak

Door Theo van Duren

RAVENSTEIN - Donder, bliksem en gloeiende as worden uitgestort over de hoofden van het parochiebestuur. Dan volgt de apotheose: de schout reikt hen de hand. Maar helaas. De parochie is van God los.

Om half 12 zitten toeristen rustig op de Markt te genieten van hun koffie en het uitzicht tot er plots vanuit alle richtingen mensen aan komen lopen. Amper tien minuten later zitten ze midden in de grootste protestdemonstratie van Ravenstein sinds 1380. Honderden Ravensteiners komen bijeen om te protesteren tegen de plannen van het Schaijkse parochiebestuur om de Luciakerk te strippen en te verkopen aan een projectontwikkelaar.

Eric Saedt, koster van de Lucia, bestijgt als eerste het podium. Hij begint met het voorlezen van het verzoek aan de parochie om de deuren van de kerk om 12.00 uur even te openen waarbij de garantie werd gegeven dat niemand de kerk zal betreden. Geen reactie. Behalve via de krant waarin bestuurder Boot zegt bang te zijn voor vernielingen. Een week eerder zei juist hij dat de Luciakerk zou worden gestript. Dus de man die zegt dat hij de Luciakerk gaat vernielen, zegt tegen de mensen die de kerk hiervoor willen behoeden dat ze niet naar binnen mogen omdat hij bang is voor vernielingen. Begrijpt u? Zo zit dat.

Vervolgens vertelt Saedt over het brokstuk kalk dat op een kwade dag uit het plafond viel waarop de Luciakerk direct werd gesloten. Er dreigde instortingsgevaar van het plafond. ‘In de afgelopen drie jaar is er geen kruimel kalk meer omlaag gekomen’, zegt de koster. Zijn ongenoegen over de handelwijze van de parochie heeft Saedt verwoord in een brief aan de bisschop die hij demonstratief op de deuren van Luciakerk spijkert. Dan maakt stadsfotograaf Rob Pluijm een foto van dit historische moment waarna Martin Jan van Mourik, schout van Ravenstein, plaats neemt achter de microfoon en wacht...

Als de koster klaar is met timmeren en de Lucia met het Angelus luiden, begint Van Mourik te spreken. Het rumoer verstomt en ademloos luisteren de honderden Ravensteiners naar het dramatische verhaal van de onderhandelingen met het parochiebestuur die hij als voorzitter heeft gevoerd. Over de hoop die opvlamt als een intentieverklaring wordt getekend om de kerk over te dragen aan het Loterijfonds. Over de miljoenensubsidie die voor het oprapen ligt waarmee de kerk in haar oude glorie kan worden hersteld, over het enthousiasme waarmee gewerkt aan het plan om de subsidieaanvraag volledig en tijdig in te kunnen dienen en dan tot slot over de ongehoorde daad om de aanvraag stop te zetten en het Loterijfonds mee te delen dat het feest niet doorgaat.

Op dat punt aangekomen, buigt Van Mourik gepijnigd het hoofd en laat de schouders hangen. Je kunt op de Markt een speld horen vallen. Het volk houdt de adem in. Dan, langzaam, richt hij zich op, heft een bezwerende vinger, kijkt de Markt rond, wacht nog héél even en buldert dan door de microfoon: ‘Maar jullie blijven met je poten van onze kerk af!’ waarop een juichende ontlading volgt van de in ademnood geraakte Ravensteiners. Donder, bliksem en gloeiende as worden vervolgens uitgestort over de hoofden van het parochiebestuur.

En dan volgt de apotheose: de schout reikt het parochiebestuur de hand. Naar goed katholiek gebruik stelt hij voor om elkaar te vergeven en opnieuw te proberen tot elkaar te komen. De reactie van bestuurder Boot via de pers is conform de verwachtingen: hij wil met het Loterijfonds niet meer spreken. Onze parochie is helemaal van God los.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Nico van Duren

2019-09-19 17:55:03

Dus eerst tekeer gaan en flink beledigen en dan de hand gelijk reiken? Beetje vreemde gang van zaken. Ik kan me voorstellen dat de parochie Schaijk dat geen katholiek gebruik vindt.

Maar laat aub de emoties voor wat ze zijn want het zijn geen goede raadgevers. Er is eenvoudigweg geen dekking van 600.000 Euro voor de kerk en die was er wel als de kerk dient als voorportaal van een nieuw te bouwen gemeenschapshuis. Gemeente Oss zag dat wel zitten. Maar bovenstaand artikel lijkt me al achterhaald inmiddels? Peter van Erp schreef een duidelijk artikel in het Brabants Dagblad. Van alleen liefde kan de Luciakerk niet openbaar blijven voortbestaan indien er geen rendabele bestemming wordt gevonden. Hopelijk komt het allemaal toch nog goed want waar kun je een concertruimte/gemeenschapshuis vinden met zoveel allure en chique als in de kerk van Ravenstein? 

Er is dus maar één goede locatie voor een gemeenschapshuis om de kerk te redden en weer in de belangstelling te krijgen. Deze keer niet als gebedsruimte maar als prachtige openbare entree/foyer/concertruimte voor orgel en orkesten met de nodige bijgebouwen voor het gemeenschapshuis. (pastorie en nieuw te bouwen zaal)

Bas

2019-09-19 23:08:48

Helemaal mee eens. Het gemeenschapshuis moet in de kerk komen. Als men een nieuw gemeenschapshuis op de Bleek had willen hebben, had men maar zelfstandig moeten blijven. Zo'n investering kun je van Oss met 23 kernen niet eisen als 1/23 deel. De 'elite' doet het voorkomen alsof 'de Bleek' al in kannen en kruiken is, maar de directe omgeving van de Bleek zal zich daar met hand en tand tegen verzetten!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

WeerLuister live naar L-FM


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?