Ravenstein

Toon Beerens tegen alle verwachtingen in overleden - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

Ik had er niet meer op gerekend, en waarschijnlijk niemand in Ravenstein. Maar toch is zondagnacht Toon Beerens op 82-jarige leeftijd overleden. Ravenstein gaat afscheid nemen van een fenomeen.

Te midden van zijn schaakvrienden heft Toon het glas op zijn volgende herrijzenis. (foto: Theo Audenaerd)

Als transporteur en schaker verwierf hij bekendheid in heel Europa. Toon kende iedereen en iedereen kende Toon. Zet hem op een balkon naast de Paus en de mensen zullen vragen: ‘wie is die gast naast Toon?’ Een grap die zomaar uit zijn standaardrepertoire moppen, anekdotes, korte en minder korte verhalen zou kunnen komen. Hij had er tientallen paraat. We kenden ze allemaal en voelden ze van verre aankomen. Maar dat maakte niet uit. Want iedereen had schik in het plezier waarmee hij ze vertelde. Zijn onverwoestbare levenslust moet wel haast voortkomen uit de vele keren dat hij balanceerde op de rand van leven en dood. Aanvankelijk door ongelukken, later door ziektes. Een jaar of tien geleden zag het er zo slecht uit dat ik een afscheidscolumn voor hem schreef en dat een vriend van me op verzoek van Toon begon aan zijn uitvaartmis. Maar niet lang daarna was hij alweer het mannetje. Het was een patroon dat zich bleef herhalen. Het ene moment hoorde je: ‘nou is het echt afgelopen met Toon’ en een week later stond hij op het terras van de Keurvorst het Franse volkslied te zingen. Vrijdagmiddag wordt Toon begraven. Ik moet het allemaal nog zien.

|Doorsturen

anton coolen

2018-06-04 20:09:52

Onze ‘beste Toon‘ sprak mij altijd in de Franse taal aan.

De reden: hij heeft net zoals ik en velen een gedeelte van zijn opleiding gehad op de Ruwenberg, dat tweetalig was. De Ruwenberg was o.a. het voorportaal van het seminarie te Sint Michielsgestel (wereldheer dus geen gelofte van armoede.) Pater en broeder worden was toentertijd voor een andere klasse. Door het warme gevoel in onze onderbuik hebben o.a. Toon, ik en velen het seminarie niet afgemaakt.

Onze levenskunstenaar is en was een parel voor de gemeenschap.

Zijn laatste daad is dat de uitvaart zal plaatsvinden in de protestantse kerk te Ravenstein. De r.k. kerk is gesloten om onbegrijpelijke politieke redenen (financiële redenen?) voor onze pastoor en zijn discipelen.

Het is toch een fijne daad dat het bestuur van de protestantse kerk als genoegdoening voor het kapotslaan van onze beelden in het verleden ‘ónze Toon’, een katholiek in hart en nieren, gebruik laat maken van de kerk. Dit is echt uniek.

In het hiernamaals zal hij zeker door Calvijn en Luther worden aangesproken en zal de verbroedering plaatsvinden.

Toon, heel veel dank  voor de fijne en ook soms moeilijke momenten de afgelopen 45 jaar, waarin ik een beetje deelgenoot mocht zijn van je leven.

Rust in Vrede. Ge het een bijzonder en dikwijls mooi leven gehad .

PS: Theo, hij is echt dood. Ik heb het laten controleren.

Lonneke

2018-06-04 23:07:40

Dank

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws



Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties