Ravenstein

Terroristische aanslag in Ravenstein: Brabantserfgoed.nl in teken van Brabantse Rampen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Brabantserfgoed.nl staat in de maand april in het teken van rampen. Ingrijpende gebeurtenissen in dorp, stad of wijk die lang in het geheugen blijven. In veel gevallen verloren Brabanders alles wat ze hadden. Toch wisten ze overeind te krabbelen en hun leven weer op te pakken. Veel van de rampen zijn vergeten. Lees de verhalen, onder meer over de terroristische aanslag in Ravenstein, op www.brabantserfgoed.nl/rampen.  (foto: Aad Vernooij)

Het hedendaagse terrein van het gascompressorstation bij Ravenstein. (foto: Aad Vernooij, 2020)

In april 2020 vertelt Brabantserfgoed.nl samen met de onderzoeksgroep Dealing with disasters van de Radboud Universiteit Nijmegen en tien Brabantse experts verhalen over rampen. De verhalen zijn te vinden op Brabantserfgoed.nl. In een speciale podcastuitzending van de Brabants Erfgoed Podcast vertelt professor Lotte Jensen over de positieve en negatieve invloeden die rampen op gemeenschappen hebben.

Gasunie-station Ravenstein
Sommige rampen in deze maand zijn niet veroorzaakt door de natuur, maar door de mens. Zo schrok op 6 februari 1972 de omgeving van Ravenstein en Overlangel wakker van een bomaanslag op het Gasunie-station in deze buurt. Na lang onderzoek bleek de aanslag gepleegd door de Palestijnse beweging Zwarte September.
Vele bewoners hebben nog scherpe herinneringen aan deze tijd en middels een muziektheaterstuk kwam de gebeurtenis in het culturele herinnering van Ravenstein terecht.

Brabantserfgoed.nl
Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. De site is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen en daarom nodigt zij heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties