Ravenstein

Basis te onzeker om winkel voort te zetten

't Postkantoor Ravenstein kondigt sluiting aan

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Komende zomer valt het doek voor 't Postkantoor in Ravenstein. Per 1 juli sluiten Kim Vogelsangs en Wim Hes de deuren van hun winkel aan de Landpoortstraat definitief. De teruglopende inkomsten zijn de belangrijkste oorzaak van deze weloverwogen beslissing, die het ondernemerspaar met een traan heeft gemaakt.

De veranderingen op het gebied van post, internetbankieren en online shoppen kwamen 't Postkantoor niet ten goede. “Deze trend was tien jaar geleden al ingezet, toen wij de zaak overnamen”, blikt Vogelsangs terug, “maar PostNL en ING gaven toen een belangrijke basis om daarnaast een winkel te hebben met cadeauartikelen, boeken, wenskaarten en nog zoveel meer. Een mooie combinatie onder één dak.”

Noodklok
Wijzigingen bij PostNL en ING zetten het voortbestaan van de winkel steeds meer onder druk. Zo erg zelfs dat het ondernemersduo enkele jaren geleden ook al de noodklok luidde. “Die grote partijen zijn steeds minder waarde gaan hechten aan het aanbieden van hun service en diensten op fysieke locaties in kleine kernen”, verklaart Vogelsangs. “De vergoedingen werden keer op keer verlaagd. ING besloot vijf jaar geleden zelfs om negentig procent van de diensten uit Ravenstein weg te halen. Deze eerste reorganisaties konden we nog opvangen door de extra verkoop van cadeauartikelen en wenskaarten, maar de markt verandert razendsnel en het is niet meer bij te benen.”
Daarbij komt dat mensen de laatste jaren steeds meer online bestellen. “Het gemak hiervan wint het van lokaal je inkopen doen”, vervolgt Vogelsangs. “Dit betekent dat de omzet van de winkel niet langer groeit, ook niet door de toename in pakketten, terwijl dat wel noodzakelijk is om de vanzelfsprekendheid van onze service te kunnen blijven bieden.”

Impact
Vogelsangs en Hes hebben altijd heel veel plezier gehad met hun winkel. Ze waren erg betrokken. “We beseffen maar al te goed wat voor impact deze beslissing heeft voor het sociale en zakelijke leven in Ravenstein en de omliggende dorpen”, geeft Vogelsangs aan. “Daarom schuiven we het definitieve besluit al enkele jaren vooruit. We hebben met onderzoek en creativiteit gekeken naar nieuwe kansen. Diverse scenario's en samenwerkingen zijn uitgebreid besproken en getoetst, maar gaven te weinig toekomstbestendigheid. Daarom sluit de winkel op 1 juli definitief de deuren.” Het is de verwachting dat PostNL op zoek gaat naar een andere lokale onderneming voor de pakketservice.

Toekomst
Toch gooien Vogelsangs en Hes de handdoek niet in de ring. “Als inwoners en ondernemers voelen we ons hier inmiddels zo thuis, dat we graag iets willen blijven bieden voor Ravenstein”, zegt ze. “Ons pand aan de Landpoortstraat biedt meer mogelijkheden dan alleen als winkel. We werken aan een plan voor een onderneming in een andere branche. Daar kunnen we nu nog niets over zeggen, maar we streven naar opening in 2020. Zodra het bedrijfsplan stevig in de schoenen staat, zullen we dit met iedereen delen. Verder hopen we de komende maanden onze klanten te blijven zien in de winkel.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties