Ravenstein

Stoute Schout: nieuw bier van vijfjarige Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein bestaat vijf jaar en viert het bereiken van deze bijzondere mijlpaal onder meer met een nieuw bier: Stoute Schout.

"Het is ook vijf jaar geleden dat we de prijs van 'Brabants Lekkerste Bier' wonnen met onze tripel Bastion", vertelt Wil Princen van Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein. "Daarna volgden nog diverse prijzen en onderscheidingen, hebben we een winkel met regionale producten gerealiseerd en een aantal mooie evenementen georganiseerd. Daarom roepen we dit hele jaar uit tot feestjaar. We komen met nieuwe bieren, gaan weer leuke evenementen houden als dat straks weer mag en hebben aantrekkelijke acties."

De bieren van Wilskracht worden ambachtelijk gebrouwen in de hoogste stellingmolen van Brabant. De brouwerij bevindt zich in het bijgebouw van Molen De Nijverheid. De molen is gebouwd op een overblijfsel van de oude vestingwerken van Ravenstein. "De rijke geschiedenis van Ravenstein vind je terug in de naam van sommige van onze bieren", vertelt Wil Princen, die Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein begin 2016 samen met Wil van Haren oprichtte. Samen delen zij een passie voor speciaalbier. In de brouwerij in Ravenstein worden de bieren gebrouwen in ketels die in het volle zicht staan achter een glazen wand. "Onze stijl is ambachtelijk en smaakvol. Wij maken bieren in Belgische, Engelse en Duitse stijl die bij veel bierliefhebbers in de smaak vallen."
Dat blijkt ook uit de waardering die brouwmeester Wil van Haren voor zijn producten krijgt: in 2016 was dat de prijs Brabants Lekkerste bier voor de tripel Bastion, in 2019 won de Quadrupel Bolwerck 10 de zilveren medaille in de klasse Zwaar Donker bij de Dutch Beer Challenge (de Nederlandse wedstrijd voor professionele brouwers, red.) en werd dit bier door Misset Horeca gekozen in de top 10 van lekkerste Brabantse bieren. Recent in 2021 won de Brut Saison, een samenwerking met de Cuijkse Brouwbrigade, de bronzen medaille bij de Dutch Beer Challenge in de klasse Blond Saison.

Stoute Schout
"Om het vijfjarig bestaan te vieren hebben we samen met onze vrienden van de Cuijkse Brouwbrigade een prachtige stout gemaakt", geven Princen en Van Haren aan. "Dat is een bier dat een lange traditie heeft in Engeland maar vroeger ook veel in Nederland gedronken werd. Het bier heet Stoute Schout en vormt een eerbetoon aan de stoutmoedige schouten die het Land van Ravenstein veilig en aantrekkelijk houden."

De Stoute Schout is een 5,5% havermout stout bier, donker van kleur, cremekleurig schuim en met de smaken van geroosterde mout, koffie en chocolade. Het bier is in Ravenstein gebrouwen en te koop bij de brouwerij en bij de bekende leveranciers. Zie hiervoor ook www.stadsbrouwerijravenstein.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties