Ravenstein

St. Luciakerk Ravenstein: van gebedshuis tot multifunctioneel centrum

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Maandagavond 15 juni werd het, zoals Cor Strik het omschrijft, 'best bewaarde geheim van Ravenstein' onthuld. De Sint Luciakerk, pastorie en pastorietuin krijgen een nieuwe bestemming. Het monumentale gebouw is gekocht door de Stichting Erfgoed Lucia Ravenstein, waar naast Strik ook Patricia Reijkers en Frans van Haeren deel van uitmaken. Na restauratie moet het gebedshuis een bruisend multifunctioneel centrum worden, waar concerten kunnen plaatsvinden, getrouwd kan worden, maar bijvoorbeeld ook lezingen en congressen kunnen worden gehouden. De pastorie wordt opgesplitst in twee woonhuizen. Het Driestroomhuis, een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapte kinderen, gaat zich hierin vestigen.

“De St. Luciakerk moet weer van de Ravensteinse inwoners worden”, benadrukten Cor Strik, Frans van Haeren en Patricia Reijkers maandagavond tijdens een bijeenkomst die live was te volgen op de facebookpagina van de gemeente Oss.

Brokjes gips
De Luciakerk was sinds eind 2016 gesloten voor publiek, omdat de parochie meende dat de veiligheid van bezoekers in het geding was, nadat er brokjes gips uit het plafond naar beneden waren gevallen. Nadat het parochiebestuur in 2018 kenbaar maakte dat zij de kerk, pastorie en pastorie tuin graag wilde verkopen, sprak het Ravensteinse trio ruim een jaar lang met onder meer het bisdom, de parochie, gemeente en Monumentenhuis Brabant. “Aanvankelijk waren we enkel geïnteresseerd in de pastorie en tuin. Een paar maanden later, toen we een keer het verstofte interieur van de Luciakerk zagen, sloeg de vonk echter toch over. Er móest iets gebeuren, vonden we. We zijn vervolgens gaan werken aan een visiedocument dat heeft geleid tot een nieuwe openbare functie van dit unieke monumentale gebouw voor álle Ravensteiners en andere belangstellenden uit de omgeving.”

Beheer
Het beheer van de instandhouding van de kerk wordt door de stichting ‘in bruikleen gegeven’ aan een andere stichting, de stichting Anna Lucia Ravenstein. “Voor deze stichting wordt een ANBI-goededoelenstatus aangevraagd. Hiermee komt de instandhouding van het erfgoed weer in Ravensteins beheer.”

‘Verrijking voor Ravenstein’
Wethouder Johan van der Schoot is blij met de uitkomst. “Dit is een verrijking voor Ravenstein. Als gemeente zijn we nauw betrokken geweest bij dit project. Als gemeente hebben we een rol om religieus erfgoed te bewaken en te behouden. We wilden daarom meedenken in oplossingen, faciliteren en de betrokken partijen verbinden. Luciakerk is uniek, niet alleen door de aard van het gebouw, maar ook door de grote betrokkenheid van de Ravensteinse gemeenschap.”

1 juli
De kerk wordt per 1 juli aan de eredienst onttrokken, geeft Harrie Boot namens de parochie aan. “De kerkwetten schrijven voor dat dan alle interieurdelen die met die eredienst te maken hebben uit het gebouw worden verwijderd. Maar in dit geval blijven een hoop zaken behouden, zoals bijvoorbeeld het barokke hoogaltaar, de koorbanken, de preekstoel en het orgel. Deze horen bij het gebouw.”
Drie beelden verhuizen naar de Sint Josephkapel, aan de andere kant van de pastorie. Deze kapel blijft eigendom van de parochie en blijft ook open voor gelovigen. Boot: “Een gedeelte van de opbrengsten van de verkoop van de pastorie en kerk wordt gebruikt voor de restauratie van deze kapel."

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties