Ravenstein

Het kanon wordt afgevuurd

Spectaculaire uitbreiding middagprogramma Nationale Feestdag vrijstaat

Door Theo van Duren

RAVENSTEIN - Ongekend spektakel op 25 augustus tijdens de Nationale Feestdag van de vrijstaat Land van Ravenstein. Eerst om 11 uur de annexatie van Slabroek en de benoeming van Mark van de Veerdonk tot schout, dan in Ravenstein de ceremonie bij het nationaal monument gevolgd door de officiële opening van ‘Das kleinste Bierfest Europas’. En dan als klap op de vuurpijl gaat het Barbaragilde om 14 uur het kanon afvuren. Even die Hollanders flink de schrik in de broek blazen zodat ze weten dat we niet met ons laten sollen.

Want eeuwenlang wisten we onze soevereiniteit te verdedigen tot we helaas het hoofd moesten buigen voor Napoleon. Toen die vervolgens verloor bij Waterloo zou je denken dat we er beter op werden, maar dat was niet zo. Want toen vielen we in handen van de Hollanders; dominees die niet kunnen koken. Van boeuf bourguignon naar stamppot met spek. Van ‘allé, morgen komt er weer een dag’ naar ‘dat hadden we toch afgesproken?’

Na twee eeuwen zuchten onder Hollands spruitjesbewind, werd op 7 juli 2017 de vrijstaat opnieuw uitgeroepen voor de komende 500 jaar. En dat die Hollanders een landing op de kust bij Ravenstein beter uit hun hoofd kunnen laten, gaat het Barbaragilde even fijntjes duidelijk maken met hun machtige kanon. Onze noorderburen wordt aangeraden om marineschepen uit de buurt te houden. Want een Hollands schip naar de kelder jagen is mooi meegenomen op Nationale Feestdag.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties