Ravenstein

Eerste overwinning Koningschieten sinds 1649

Sensatie in Ravenstein: burgerschutters verslaan Barbaragilde

Door Theo van Duren

Doorgaans is het jaarlijkse Koningschieten op de Bleek in Ravenstein een gezellig doch ietwat gezapig stadsfestijn. De wedstrijd tussen het gilde en de burgers wie als eerste zijn vogel omlaag schiet, wordt al eeuwenlang moeiteloos gewonnen door de professionele schutters van het Barbaragilde. En zo hoort het ook, want zij moeten de stad beschermen.
Tot ieders verrassing echter, werden zaterdag de rollen omgedraaid. Wat er in het bier zat dat overdadig vloeide, is onbekend. Maar het maakte bijzondere krachten los bij de Ravensteinse burgerij. Met ongekende precisie en in hoge snelheid werd niet alleen de vogel maar ook de reputatie van het Barbaragilde aan flarden geschoten.

Winnaar Friso Peters tijdens huldiging door ontredderd gilde en Han van den Keurvorst tijdens neerhalen helikopter.

Eerst werd de vogel vakkundig van zijn veren ontdaan waarna hij vleugellam werd geschoten door Rob Bruggers. Han van den Keurvorst miste het doel, maar haalde wel een helikopter neer. Friso Peters tot slot knalde met één glas bier in de hand en meerdere achter de kiezen, onderhands schietend de vogel van zijn stok. Dit tot verbijstering van de gildeschutters die dit vanaf eerste treffen in 1649 nimmer was overkomen. Toen bij het invallen van de duisternis de gildevogel nog steeds fier overeind stond, stelde burgerschutter Hein van Dommelen voor om het gilde te hulp te schieten met het kanon. Dat hielp, want amper een minuut later tuimelde de standvastige vogel dan toch naar beneden.

Een verklaring voor de deconfiture van het gilde moet volgens een zegsman gezocht worden in de keuze van het hout: ‘De burgervogel was vervaardigd uit het traditionele hout. Voor die van het gilde hebben we een experimentele houtsoort gebruikt met een hoog kogelabsorberend vermogen. Achteraf gezien is dat geen goede keus geweest’, aldus de zegsman. Volgens een zegsman van de burgerij (Nico Arnts, burgerkoning in 2018) moet een verklaring eerder gezocht worden in het lager alcoholabsorberend vermogen van de gildeschutters.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties