Ravenstein

Documentaire Engel en beest

Ravensteinse singer-songwriter Alex Roeka in Het Uur van de Wolf

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - De Ravensteinse singer-songwriter Alex Roeka is woensdag 10 maart te zien in het tv-programma Het Uur van de Wolf. De uitzending op NPO2 begint om 23.05 uur.

Hij is niet echt bekend bij het grote publiek. Maar de poëtische schoonheid van Roeka's oeuvre wordt geroemd door vakgenoten als Huub van der Lubbe (De Dijk), Spinvis en Youp van ’t Hek. Zij noemen hem een van de beste singer-songwriters van de lage landen. In de documentaire Alex Roeka - Engel en beest schetst regisseur Arno Kranenborg Roeka als een chroniqueur van het leven, met veel aandacht voor (verloren) liefdes, en met een hartstocht alsof de dood hem op de hielen zit. Het ene moment is hij het beest dat zichzelf bestraft als boetedoening, het andere moment neemt hij de gedaante aan van een engel met gebroken vleugels die het aardse gewroet probeert te ontstijgen.

Alex Roeka wordt als enig kind uit een groot gezin door zijn ouders naar een kostschool gestuurd. Vanaf zijn negende jaar voelt hij zich ontheemd. Zijn tragische levensloop is het hoofdonderwerp van zijn zeer persoonlijke liederen. De haat-liefde verhouding met zijn streng religieuze moeder die wil dat hij pater wordt, de pijn van een mislukt huwelijk, zijn zoon die zich van hem afkeert en vooral de worsteling met zichzelf. Na een mislukte poging om schrijver of dichter te worden, zoekt hij pas rond zijn vijftigste jaar zijn heil in het Nederlandstalige lied en wordt daarmee steeds succesvoller. Maar het verleden blijft hem achtervolgen.

Openhartig portret
De documentaire is een openhartig portret waarin alle biografische facetten van het bezielende dichterschap van Roeka de revue passeren. We leren hem kennen als een geobsedeerde laatbloeier, die probeert in het reine te komen met zichzelf en met zijn oudste broer die altijd in alles beter was. Regisseur Arno Kranenborg vergezelt hem als hij terugkeert naar zijn geboortedorp Ravenstein en de confrontatie met zijn verleden aangaat.

Regisseur: Arno Kranenborg. Producent: Hans Heijnen Films.

Alex Roeka in Ravenstein.

Met broer Martin-Jan.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties