Ravenstein

Willem van Wanrooij en Rick Duijs

Ravensteinse kunstenaars exposeren in Kruithuis Den Bosch

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Op zondag 29 april opent het Kruithuis in Den Bosch haar deuren voor een bijzondere expositie, ‘Zichtlijnen’. De Ravensteinse kunstenaars Willem van Wanrooij en Rick Duijs tonen hun werk in de bomzaal van het 17e-eeuwse gebouw. “Kijk naar ons werk en zie wat wij hebben gezien”.

Stilleven van Rick Duijs.

Samen met collega-kunstenaars Aris Engel, Maarten Luijk, Kerstin Menge en Bart Lebesque laten ze de bezoekers meekijken in hun beleving. De expositie in het Kruithuis is te bezoeken van 28 april tot en met 27 mei. De officiële opening met muziek is op zondag 29 april van 15 tot 17 uur. Entree is dan gratis. Het thema van de expositie is ‘Zichtlijnen’.

Een zichtlijn is een denkbeeldige lijn die alleen waargenomen kan worden vanuit het standpunt van degene die hem zag. Vanuit een zichtlijn springen sommige dingen direct in het oog en blijven andere zaken verborgen. Het beeld is uniek voor de beschouwer. “Wij gebruiken onze zichtlijn om een schilderij of beeld te creëren dat precies laat zien of juist verborgen laat wat wij willen.”

Rick Duijs (1986) is een hedendaagse schilder met een traditioneel schilderspalet. De Nederlandse schilderkunst en de meesters uit de Gouden Eeuw hebben zijn hart gestolen. Rick werkt uitsluitend volgens de klassieke traditie in olieverf. Deze werkwijze past hij toe in zijn stillevens en portretten. In zijn werk wil hij een werkelijkheid suggereren zoals deze in de 17e eeuw werd weergegeven. Het verbeelden van mens en materiaal zo dicht mogelijk bij de realiteit brengen. Daarbij zijn licht, kleur en compositie zijn speerpunten.

Willem van Wanrooij (1981) studeerde aan de Academie voor kunst en vormgeving in Breda. Hij schildert natuurvoorstellingen die ontstaan uit een slordige wildgroei aan verf. Zijn doeken lijken twee kanten op te willen. Enerzijds willen ze aan een ideaalbeeld voldoen en de kijker meevoeren naar een plek waar je er even tussenuit bent, weg uit de drukte van alledag. Bij nadere beschouwing blijkt die drukte, met alle vluchtig herstelde foutjes en klodders, misschien toch weer dichterbij dan gedacht.

De bijzondere locatie van de expositie is het 17e-eeuwse kruithuis in de binnenstad van Den Bosch. Het is het laatste nog bestaande kruithuis uit de Tachtigjarige oorlog. Van 1972 tot 1994 was het pand het onderkomen van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Sinds 1989 is het een rijksmonument.

Schilderij van Willem van Wanrooij.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties