Ravenstein

Ravenstein: Kunstwerk voor de zusters van JMJ

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Er klinken volop werkgeluiden vanuit Klooster ‘Huize Nazareth’ in Ravenstein. Het voormalig klooster van de zusters van JMJ wordt momenteel verbouwd tot een wooncomplex. In de voortuin van het voormalig klooster komt een kunstwerk als herinnering aan de zusters van JMJ. Betsie Schepers–van Loon, een lokale kunstenaar, is geselecteerd om dit kunstwerk te maken.

Bij het vertrek van de zusters van JMJ in 2006 is door de Ravensteinse gemeenschap een blijvende herinnering toegezegd voor de grote verdiensten van de zusters gedurende 85 jaar. Om te komen tot een kunstenaar die dit kunstwerk mag maken, is door de Werkgroep Kloostermonument een selectieprocedure opgezet. Kunstenaars die op een of andere manier een binding hebben met Ravenstein werden uitgenodigd zich voor deze eervolle opdracht aan te melden. In totaal toonden 16 kunstenaars interesse voor het maken van het kunstwerk.
Uit alle aanmeldingen werden drie kunstenaars geselecteerd en uitgenodigd voor het maken van een schetsplan voor een kunstwerk. De opdracht was om een kunstwerk te ontwerpen dat herkenning oproept en de verbondenheid verbeeldt tussen de zusters van JMJ en Ravenstein. Door de kunstenaars is de afgelopen maanden gewerkt aan het maken van een ontwerp en maquette van hun kunstwerk.

Op vrijdag 9 april presenteerden de kunstenaars hun plan aan een kunstcommissie. Deze was voor deze gelegenheid samengesteld en bestond uit een onafhankelijk voorzitter en vertegenwoordigers vanuit de zusters JMJ, dorpsraad, omwonenden, gemeente Oss en Mooiland. De kunstcommissie was onder de indruk van alledrie de schetsplannen, maar koos het schetsplan van Betsie Schepers–van Loon als winnend ontwerp. De kunstcommissie oordeelde dat haar ontwerp de warme band tussen de Zusters van JMJ en de Ravensteinse gemeenschap prachtig verbeeldt. "Het bronzen kunstwerk nodigt uit om naartoe te lopen en van alle zijden te bekijken en ervaren."

De komende maanden zal Betsie haar ontwerp verder uitwerken en realiseren. In het najaar van 2021 krijgt het kunstwerk haar plek in de nieuwe aangelegde openbare tuin en is daar dan voor iedereen te bewonderen. Door Omroep Walraven wordt dit proces gevolgd en wordt een reportage gemaakt over de totstandkoming van het kunstwerk.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties