Ravenstein

'Het is een hele grote schande'

Ravenstein komt in opstand: protestdemonstratie tegen verkoop Luciakerk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - In Ravenstein vindt zaterdag 14 september vanaf 11.55 uur een protestdemonstratie plaats tegen de beoogde verkoop van de Luciakerk aan een projectontwikkelaar. Het protest wordt georganiseerd door de dinsdag 10 september opgerichte Actiegroep ‘De Lucia is van Ravenstein’.

‘We gaan de Luciakerk strippen en verkopen aan een projectontwikkelaar’.
Deze aankondiging begin september van het bestuur van de parochie H. Johannes de Doper sloeg in Ravenstein in als een bom en kwam totaal onverwacht. Immers, er waren besprekingen gaande over de overdracht van de Luciakerk aan het Ravensteinse Loterijfonds, waarmee in juli een intentieovereenkomst was gesloten. Een subsidie van 2 miljoen euro kon worden binnengehaald voor restauratie van de kerk. Er werd druk gewerkt om de aanvraag tijdig in te kunnen dienen, want de regeling verliep half september. De toekomst van de Luciakerk zag er zonnig uit. Tot het parochiebestuur besloot om kerk en pastorie te verkopen aan een projectontwikkelaar. Hiermee breekt het bestuur de intentieovereenkomst. De reden die wordt opgegeven is dat het parochiebestuur geen dekking heeft kunnen vinden voor het bedrag dat ter aanvulling van de subsidie moet worden opgebracht ter hoogte van 6 ton. Hoewel het Loterijfonds mogelijkheden ziet om dit bij elkaar te brengen, omdat daarvoor nog voldoende tijd zou zijn na de overdracht, is hierover geen overleg meer gevoerd.

'Kwalijk'
"De intentie om tot overeenstemming te komen, was er niet en is er waarschijnlijk nooit geweest", zegt Eric Saedt namens de actiegroep ‘De Lucia is van Ravenstein’. "Zo mogelijk nog kwalijker is dat hiermee ook de fusieovereenkomst wordt gebroken. Daarin is vastgelegd dat de Luciakerk blijft behoren tot de drie hoofdkerken van de parochie."
Ravenstein is ontsteld, geeft de actiegroep aan. "Er lijkt sprake van een vooropgezet plan om de kerk aan de eredienst te onttrekken en alleen de parochiekerk van Schaijk tot hoofdkerk te maken. Drie jaar geleden werd de Luciakerk gesloten omdat er een brokje gips uit het plafond was gevallen. Diverse bouwkundige onderzoeken volgden waarvan de resultaten niet werden bekendgemaakt ondanks verzoeken daartoe."

'Hele grote schande'
De Luciakerk is een unieke kerk in Nederland, stelt Saedt namens de actiegroep. "Het is de enige parochiekerk die gebouwd is in Barokstijl. Zij vervulde een symboolfunctie ten tijde van de contrareformatie. Overal in den lande werden katholieken vervolgd en verjaagd. In het Land van Ravenstein waren ze veilig. Deze kerk is historisch van onschatbare waarde. Evenals de beelden, de schilderijen, de zilveren reliekschrijnen, het orgel en alle andere kunstwerken die onlosmakelijk met de kerk verbonden zijn. Dat gaat nu verloren. Wat de Hollanders in eeuwen niet gelukt is, krijgt onze eigen parochie voor elkaar. Het is een hele grote schande."

 

|Doorsturen

Peter de Laat

2019-09-10 23:28:36

ach Ravenstein daar kunnen ze helemaal niks, pfffff.....

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties