Ravenstein

Bezoek ateliers tijdens Nationale Studio Route op 27 en 28 oktober

Ravenstein: broednest van creatieve geesten

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Ravenstein is een broednest van creatieve geesten. In het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 oktober is iedereen van harte welkom in de ateliers van een groot aantal professionele kunstenaars en ambachtsmensen uit het vestingstadje. In het kader van de Nationale Studio Route staan de deuren wijd open voor belangstellenden, er is bijzonder veel te zien en te doen.

Zo zijn er bijvoorbeeld demonstraties stofferen, glasblazen aan de brander, goudsmeden, schilderen, fotografie en smeden. Er zijn exposities van beeldend kunstenaars, handgemaakte designtassen, foto's en glaskunst en er vinden lezingen plaats over Ravenstein, goudsmeden en bier brouwen. Liever zelf aan de slag of heb je iets te repareren? Meld je dan aan voor de beeldhouwworkshop bij Creapoelka, kom met een kapotte klok naar de klokkenmaker of neem een kijkje in het portfolio van een meubelrestaurateur. De recent afgestudeerde goudsmid Max Vlemmix toont zijn met de publieksprijs 2018 bekroonde armband.

Kunst- & Ambachtsgilde Ravenstein
Het Kunst- & Ambachtsgilde Ravenstein wil meesterschap weer op de kaart zetten. Van de 11e tot de 18e eeuw waren ambachtsgilden beroepsverenigingen van ambachtslieden die drie doelen hadden. Ze wilden de kwaliteit van het scheppende werk hoog houden en hun leden beschermen, en natuurlijk wilden ze als collega's gezellig onder elkaar kunnen zijn. Door de industriële revolutie en de informatisering zijn gildes langzaamaan verdwenen: massaproductie werd de norm en ambacht verdween.

Het Kunst- & Ambachtsgilde in Ravenstein heeft het idee van het gilde nieuw leven ingeblazen door een groep professionele, kunstzinnige en ambachtelijke ondernemers uit het stadje te verenigen. "We willen handwerk en vakmanschap weer terug op de kaart zetten", vertelt Joost Vlemmix namens het gilde. "Wat de leden bindt is een creatieve energie en het talent en vermogen om iets uit niets te maken. Ze hebben gemeen dat ze op ambachtelijke wijze werken. De leden maken maatwerk, met kunde, zorg en precisie."

Bron van inspiratie
De unieke geschiedenis, cultuur en ruimte van Ravenstein zijn daarbij een bron van energie en inspiratie. Joost Vlemmix: "Ravenstein heeft een bijzondere geschiedenis als soeverein land, als vrijstaat in vreemd, vaak vijandig gebied. Mensen van alle rangen en standen, en belangrijker, van alle godsdiensten, die elders bedreigd werden, mochten zich hier vrij vestigen en vrij werken. Ze werden beschermd. Daardoor was de vrijstaat Ravenstein door de eeuwen heen altijd een goede voedingsbodem voor creativiteit en exclusieve maakindustrie. Tijden veranderen, maar in het hart blijft Ravenstein een vrijstaat, met een bloeiende cultuur van creativiteit en hoogstaand ambacht."

Het Kunst- & Ambachtsgilde in Ravenstein bestaat uit een breed scala van professionals: Antoon van Casteren (smid), Don van Grunsven (hout- en metaalkunstenaar), Gerard Hoogstede (restauratie meubelen), Heleen Nachtegaal (stofferen meubelen), Herman Coppus (kunstenaar papier en hout), Joost Vlemmix (goud- en zilversmid), Jos Verschaeren (beeldend kunstenaar), Katinka Waelbers (glaskunst en schrijfster), Leonne Holthuizen (ontwerpster leer), Luc Willems (beeldhouwen hout en steen), Luud Groetelaars (fotografie kunst), Mark van Platen (componist), Maurits Cobben (architect), Rick Duijs (kunstschilder, fijnschilder), Rob Pluijm (fotografie, portret en landschap), Roland Lemmers (klokkenmaker), Theo van Duren (schrijver) en Wil Princen/Wil van Haren (bierbrouwers).

Het volledige programma staat op www.kunst-en-ambachtsgilde-ravenstein.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties