Ravenstein

'Onacceptabele aantasting van ons woongenot'

Petitie bewoners tegen dijkverhoging Ravenstein

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN – Bewoners van de Maasdijk in Ravenstein hebben de afgelopen dagen een petitie aan Waterschap Aa en Maas opgesteld om te protesteren tegen het voornemen om de dijk ter hoogte van de stad te versterken met een hoge muur. Hierdoor zou het uitzicht van de dijkbewoners op de rivier worden belemmerd. De petitie is door 37 personen ondertekend.

Bewoners hebben op de Maasdijk twee rood-witte linten gespannen die aangeven hoe hoog de dijk na de aangekondigde dijkverzwaring gaat worden. “Het onderste lint geeft de nieuwe dijkhoogte aan zoals die tussen het kasteelrondeel en de spoorwegovergang gaat worden: 11 meter 80 boven NAP. Die hoogte is volgens het Waterschap voldoende om ons tot 2050 te beschermen tegen een overstroming”, geven de dijkbewoners Olga Rikken en Willem Jan Pantus aan. “Het bovenste lint geeft aan hoe hoog de muur gaat worden die men ter hoogte van de stad, tussen de Van Coothweg en Walstraat, bovenop de vernieuwde dijk wil zetten. Het Waterschap verdedigt deze extra hoogte (12 meter 50 boven NAP, red.) met het argument dat ze ingrijpendere werken, zoals het slaan van een damwand en het bouwen van een muur, voor een langere periode willen doen. Mocht blijken dat na 2050 een verdere dijkverhoging nodig is, dan is de muur al klaar, zo luidt de redenering.”

Een aantal verontruste dijkbewoners stak onlangs de koppen bij elkaar, omdat zij een muur van 12.50 meter boven NAP volstrekt onacceptabel vinden. “Een dergelijke muur betekent dat je, staande op het midden van de straat, de Maas niet meer kunt zien. Als dijkbewoners kunnen wij de Maas alleen nog maar vanaf de verdieping of vanuit een zolderkamer zien stromen.”

‘Extra geluidsoverlast’
De dijkbewoners vrezen bovendien extra geluidsoverlast na plaatsing van een hoge muur. Olga Rikken en Willem Jan Pantus: “Tussen de nieuwe muur en de bestaande bebouwing krijg je namelijk een tunneleffect. Door reflectie neemt het geluid van het toch al intensieve (vracht)verkeer op de dijk aanzienlijk toe. Dit ervaren wij als een onacceptabele aantasting van ons woongenot, temeer daar de hoogte van 12 meter 50 zeker tot 2050 volstrekt onnodig is. Daarom hebben wij een petitie opgezet, met de bedoeling om het Waterschap op andere gedachten te brengen.”

 

|Doorsturen

Brutus

2021-03-17 17:52:07

verhogen toch? stel dat het wel mis gaat? het is voor het grotere goed en niet voor uitzicht. Bovendien wil je het op geweten hebben dat het net daar mis gaat omdat de dijk niet hoog genoeg was? 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties