Ravenstein

Peter van Uhm ontvangt eerste dagvisum bij werkbezoek aan vrijstaat

Door Theo van Duren

RAVENSTEIN - Daverende verrassing: Peter van Uhm, voormalig commandant van de Nederlandse strijdkrachten, komt op werkbezoek in de vrijstaat! Als eerste buitenlander in de geschiedenis van het Land van Ravenstein (sinds 1360 dus) neemt Van Uhm officieel het eerste dagvisum van de vrijstaat in ontvangst. De generaal b.d. komt op verzoek van de Landsraad de kustverdediging inspecteren. Die is bij lange na niet op orde en dat is uitermate zorgelijk voor de schat aan religieus erfgoed binnen de landsgrenzen van de vrijstaat. Na een uitgebreide inventarisatie van mankracht en middelen zal Van Uhm een advies uitbrengen aan de Landsraad.

Peter van Uhm arriveert op 26 mei rond 11.00 uur bij de terminal van de veerdiensten in het oostelijk havengebied van Ravenstein.

Zaterdagochtend 26 mei vertrekt Van Uhm per schip uit het Gelderse Niftrik om naar verwachting rond 11 uur te arriveren bij de terminal van de veerdiensten in het oostelijk havengebied van Ravenstein. Daar zal hij worden begroet door de schout van Ravenstein Martin Jan van Mourik, en schouten van andere belangrijke kustplaatsen waaronder Jos Verschaeren van Neerloon, Bernard Brands van Neerlangel, Ed Steiger van Megen en Leo Bongers van Lith. Ook Johan van der Schoot, wethouder van de enige gemeente in het Land van Ravenstein, geeft acte de présence. Na ontvangst van het dagvisum en inspectie van het geschut, volgt vertrouwelijk overleg in het Landsraadhuis. Hierover kunnen geen verdere mededelingen worden gedaan.


Historische achtergrondinformatie
Vrijstaat Land van Ravenstein wordt bewoond door een vreedzaam volk. Vanaf het ontstaan in 1360 is er nooit een poging ondernomen om een buurland aan te vallen. Helaas werkte dit gedrag niet aanstekelijk op de buren. Met grote regelmaat werd de vrijstaat met geweld binnengevallen, trokken troepen plunderend en brandstichtend door het land en werden zelfs meermaals pijlen, geweren en kanonnen gericht op het kasteel van Ravenstein.
Dankzij standvastige verdediging bleef de vrijstaat ruim vierhonderd jaar zelfstandig tot die dekselse Fransen er in 1795 een eind aan maakten. Althans, zo leek het.
Want geheel onverwacht is op 7 juli 2017 de vrijstaat opnieuw uitgeroepen. Veel te vroeg, zo blijkt. Bestuurlijk is de zaak nog lang niet op orde en ook de defensie is ondermaats. Bescherming van het religieus en ander cultureel erfgoed door versterking van de kustverdediging heeft prioriteit. Omdat expertise in eigen land ontbreekt, is Peter van Uhm, gevraagd om advies uit te brengen.

Naast defensieadviseur voor de vrijstaat is Peter van Uhm ambassadeur van Hulphond Nederland, gevestigd in de Heerlijkheid Herpen, deel van Vrijstaat Land van Ravenstein.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties