Ravenstein

Overheid steunt ambitieus project Vrijstaat: Tien ontdekkingstochten door het Land van Ravenstein

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LAND VAN RAVENSTEIN - Gemeenten, waterschap, provincie en het Rijk ondersteunen het project van de stichting Land van Ravenstein. ‘Tien ontdekkingstochten voor het Land van Ravenstein’ gaat deze zomer van start. In tien fietstochten maken inwoners en toeristen kennis met de bijzondere geschiedenis van het Land van Ravenstein. Deze geschiedenis leverde een schat aan religieus erfgoed op.

De tochten gaan door alle steden en dorpen van de gemeenten Oss, Uden, Landerd en Boekel, in het werkgebied van waterschap Aa en Maas. Zij ondersteunen het project dan ook van harte. Ook het Rijk draagt bij met een subsidie van 25.000 euro uit het Fonds voor Cultuurparticipatie. VisitBrabant Routebureau realiseert in samenwerking met gemeenten en Vrijstaat de eerste van de tien belevingsroutes. Hoge kwaliteit en een unieke beleving staan hierin centraal. Over de meerjarige promotie en onderhoud van de route hebben de gemeenten afspraken gemaakt met VisitBrabant Routebureau.

Godsdienstvrijheid in soeverein land
Ruim 400 jaar was het Land van Ravenstein een soeverein land waar godsdienstvrijheid heerste. Kloosterordes die door de Hollanders werden verjaagd, vonden hier en in het aangrenzende graafschap Megen een veilig onderkomen. Dit leverde een schat aan religieus erfgoed op. Nergens in Europa vind je in zo’n klein gebied zoveel kloosters, kerken en kapellen met bijbehorende religieuze kunstvoorwerpen.

De in 2017 opgerichte stichting Vrijstaat Land van Ravenstein heeft als doel om deze bijzondere geschiedenis onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zowel in binnen- als buitenland. Hiervoor ontwikkelde de stichting het project ‘Tien ontdekkingstochten door het Land van Ravenstein’. Hierbij kunnen deelnemers het paspoort van het land verwerven.

Gesproken info via de app
Tijdens de tien tochten worden alle steden en dorpen van het Land van Ravenstein, het Graafschap Megen en de geannexeerde gebieden bezocht. Elke route wordt opgenomen in de app van de vrijstaat. Hierop zijn monumenten, natuurgebieden, de dijk als onderdeel van de Zuiderwaterlinie en andere bijzondere plaatsen ingetekend en aanklikbaar gemaakt. Als deelnemers de gps inschakelen, krijgen zij op het juiste moment gesproken informatie over wat er zich afspeelde in de plaatsen die zij bezoeken. Hierbij werkt de stichting samen met alle heemkundekringen.

Verwerven paspoort
Elke tocht heeft een naam die verbonden is met de geschiedenis van het land van Ravenstein. Tijdens de tocht verzamelen deelnemers letters. Daarmee puzzelen zij een naam. Als zij die op het routeformulier plakken en bij het eindpunt inleveren, ontvangen zij de zegels van de wapens van alle dorpen en steden die zij tijdens de tocht bezochten. Als de zegels van alle dorpen en steden zijn verzameld, ontvangt de deelnemer het paspoort van het Land van Ravenstein.

Start ontdekkingstochten op Nationale Feestdag met BL'ers
De vrijstaat Land van Ravenstein is op 7 juli 2017 opnieuw uitgeroepen en fungeert sinds die datum als onafhankelijk land. Om dit te vieren wordt jaarlijks een Nationale Feestdag gehouden op of rond 7 juli. Het streven is om dan officieel te starten met de ontdekkingstochten. Om maximale aandacht te genereren is het de bedoeling om BL'ers (Bekende Land van Ravensteiners) uit te nodigen om de eerste tocht te fietsen vanuit de startplaatsen Ravenstein, Uden, Boekel en Oss.

|Doorsturen

Bas Keijzer

2021-01-27 15:55:42

Wat een leuke manier om de omgeving en tegelijk de geschiedenis te ontdekken. Zowel voor de binnenlanders als voor de 'buitenlanders'/hollanders. Zodra het weer mooi weer is gaan wij op ontdekkingstocht met ons gezin.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties