Ravenstein

Stadhouder Willem III tegen Lodewijk XIV: ‘Ik heb een groter kanon dan jij’

Oplopende spanningen tussen Frankrijk en Holland

Door Theo van Duren

RAVENSTEIN - Met een provocerende brief aan Lodewijk XIV heeft stadhouder Willem III de verhoudingen tussen Holland en Frankrijk verder op scherp gezet. ‘Ik heb een groter kanon dan jij’ zou hij de Franse koning geschreven hebben. Hiermee doelt hij niet alleen op het nieuwe geschut dat onlangs werd aangeschaft, maar haakt hij ook pesterig in op berichten uit de roddelpers over het bescheiden formaat van Lodewijks geslachtsdeel. ‘Mieux un petit que amuse qu’un grand qui refuse’, moet Lodewijk geantwoord hebben. Wat in het Nederlands vertaald kan worden met: ‘Beter een kleine die steigert dan een grote die weigert’.

Recente foto’s van Lodewijk en Willem. Beide paarden steigeren naar behoren maar dat van Lodewijk lijkt wel wat schrikachtiger. Dat kan ook komen door het flitslicht.

De uitwisseling van dit soort onvriendelijkheden, opgeteld bij de steeds vaker voorkomende veldslagen en belegeringen baren de Landsraad grote zorgen. Ingeklemd tussen het machtige Frankrijk en de Hollandse noorderburen, zit niemand in de vrijstaat te wachten op een verwoestende oorlog tussen beide kemphanen. Zeker ook gezien de Franse gewoonte om op te rukken langs de oevers van de Maas. Dan beland je vroeg of laat onherroepelijk in het Land van Ravenstein. En geloof maar niet dat die Fransozen zich bij aankomst eerst netjes melden bij het kantoor van de Immigratiedienst om een visum aan te vragen. Nee, dat wordt weer ouderwets plunderen en brandschatten zonder geldige reisdocumenten.

Om dit soort rampspoed af te wenden, roept de Landsraad beide landen op de kalmte te bewaren en hun geschillen bij te leggen. In een officiële missive aan Willem en Lodewijk wordt voorgesteld om hiertoe een topontmoeting te houden in de neutrale vrijstaat. Als lokkertje is beide heren 10% korting op koffie en gebak beloofd.


Laatste gerucht: Geheime topontmoeting 2 en 3 november in Ravenstein?


Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties