Ravenstein

Open Monumentendag in gemeente Oss

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN/OSS - Op zaterdag 11 en zondag 12 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag weer plaats. In de gemeente Oss zijn tientallen monumenten gratis te bezoeken, waaronder de molen (foto), het leerlooierijhuisje, de smederij en garnizoenskerk in Ravenstein. Bij veel monumenten is iets extra's te zien of te doen, zoals rondleidingen, exposities, kerktorenbeklimmingen, kinderspeurtochten en wandelingen met een gids. De folder met het uitgebreide aanbod is vanaf heden op te halen bij het Stadsarchief Oss en is binnenkort ook verkrijgbaar bij de Toeristische Informatiepunten in Oss, Ravenstein en Megen, de bibliotheken en veel van de deelnemende monumenten. Ook staat de folder en de meest actuele informatie op de site van Tref het in Oss: www.trefhetinoss.nl/open-monumentendag-oss. Alle deelnemende monumenten zijn te vinden op: www.openmonumentendag.nl/waar-wil-je-naartoe. (foto: Martine Eerelman)

Fietsen is een mooie manier om de vele monumenten te bezoeken; op eigen gelegenheid of georganiseerd. Op zondag 12 september houdt Toerclub de Windmolens uit Geffen een toertocht langs diverse mooie monumenten in de gemeente Oss. Deelnemers kunnen kiezen uit 2 afstanden: 40 en 60 kilometer. Start en finish is bij Hotel de Naaldhof aan de Docfalaan in Oss. Starten is mogelijk tussen 10 en 12.30 uur.

Dit jaar wordt een fotowedstrijd georganiseerd rond het landelijke thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Leg tijdens de Open Monumentendag jouw favoriete monument in de gemeente Oss vast en maak kans op een leuke prijs. De spelregels staan in de folder en op de site van Tref het in Oss.
Helaas gaat er ook een aantal activiteiten niet door in verband met de nog geldende 1,5 metermaatregel. Martine Eerelman, erfgoedspecialist van het Stadsarchief Oss en coördinator van de Open Monumentendag: “We hebben de jaarlijkse busexcursie geannuleerd. Heel jammer, want dat is altijd een erg leuke en dankbare activiteit. Maar dit vonden we nu niet verantwoord. Hiernaast kunnen diverse kleinere monumenten niet open, zoals de schuilkelder in Oss en het Erfgoedlokaal Haren, omdat er daar te weinig ruimte is om afstand te houden. Gelukkig is er nog genoeg moois te zien en te doen, ook buiten. We hebben verder gezamenlijk nieuwe dingen bedacht, zoals een fotowedstrijd en geocaches die bij een aantal monumenten verstopt liggen.”

Het Stadsarchief Oss coördineert de Open Monumentendag in de gemeente Oss, in samenwerking met vele betrokken vrijwilligers, monumenteneigenaren en historische verenigingen.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties