Ravenstein

Onderzoek wijst uit: plafond is solide, Luciakerk kan open

Door Theo van Duren

Op basis van de gegevens die op de steigers zijn verzameld en de interpretatie van de drone-beelden, ontbreekt een 100% garantie dat er geen enkel stukje stucwerk de komende tijd naar beneden zal dwarrelen of vallen. Wel duidelijk is geworden dat er momenteel geen noemenswaardig gevaar bestaat voor het naar beneden komen van stukjes of delen van het gestucadoorde gewelf. De meest kritische punten zijn bij de acht geboortes van de stucgewelven en de onderlijst van de lantaarn. Het geheel van constructie en stukadoorswerk oogt op dit moment voldoende solide.
Op grond van de bevindingen is het zonder al te veel risico’s mogelijk om de Sint Luciakerk weer open te stellen voor de eredienst en het publiek.

© 2018
Breda, RASP-stuc advice and design


Geheimgehouden rapport uit mei 2018: ‘Op grond van de bevindingen is het zonder al te veel risico’s mogelijk om de Sint Luciakerk weer open te stellen voor de eredienst en het publiek’.

Het is nauwelijks te geloven; maar nu blijkt onomstotelijk dat de Ravensteinse gemeenschap jarenlang is bedrogen door het Schaijkse parochiebestuur. Eind 2016 werd de Luciakerk gesloten nadat er een brokstukje gips naar beneden was gekomen. “Het stucwerk van het plafond is in slechte staat, het risico voor de parochianen is te groot en de verzekering weigert dekking te bieden”. Dat waren de argumenten van ‘ons’ bestuur om de Lucia gesloten te houden. Nu wijst onderzoek uit dat er niet veel aan de hand is en dat de kerk kan worden opengesteld. En wat is het hele erge? Dit rapport is al uitgebracht in mei 2018!

Al die tijd weet dus het parochiebestuur dat er nauwelijks risico’s zijn! Al die tijd wordt het rapport achtergehouden! En al die tijd blijft het bestuur beweren dat het plafond gevaar oplevert en dat de Luciakerk gesloten blijft! Het is om wanhopig van te worden.

Inmiddels heeft het parochiebestuur een nieuwe boosdoener aangewezen, zo stond in het Brabants Dagblad. Dat onderzoek van die stucspecialisten was waardeloos. Nee, het ligt niet meer aan het stucwerk maar aan de houtconstructie erachter. Houtzwam en bruinrot hebben de kap ernstig aangetast. Dit onderzoek dateert van september vorig jaar. Blijkbaar was de uitslag toen niet alarmerend want er is nooit één woord over gezegd. Je kunt dan ook voorspellen dat er in dat rapport géén verband wordt gelegd tussen bruinzwam en instortingsgevaar. Zodra dat uitkomt, dreigt er vast en zeker een nieuw gevaar. Laten we eens gokken: wateraders.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau 

|Doorsturen

Nico van Duren

2019-09-27 13:56:04

Beste chef van het staatspersbureau van de Vrijstaat Ravenstein,

U kunt de hele wereld "ludiek" aan de schandpaal nagelen maar daarmee wordt de Luciakerk niet gered. Het lot van de kerk ligt in handen van de Ravensteiners zelf en niet in die van een parochie die naar uw mening de boel bedriegt.

Duidelijk is in ieder geval dat bisdom Den Bosch en parochie Schaijk de kerk in Ravenstein willen herbestemmen. Onrendabele kerken met matig kerkbezoek worden afgestoten. Dat is beleid en begrijpelijk.

Het enige alternatief voor de kerk is een gemeenschapshuis op die mooie locatie met de kerk als entree, foyer, concertruimte. Daarmee krijg je steun van de gemeente Oss voor de nodige 6 ton garantstelling voor aanvraag van de benodigde subsidie die eigenlijk al klaar ligt.

Wat de woordvoerder van de "Vrijstaat" wil bereiken is onduidelijk. Hoe verder namelijk met de kerk als de eigenaren allemaal zijn veroordeeld en opgesloten in de kerkers van die prachtige "Vrijstaat" want boeten zullen ze door al dat "bedrog" volgens de perschef.

Hopelijk blijft mijn bericht op dit forum staan want op de FB perspagina van de Vrije Pers van de Vrijstaat wordt nogal drifitg gecensureerd. Ik vraag me af door wie?

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

WeerLuister live naar L-FM


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?