Ravenstein

Nog altijd geen duidelijkheid over restauratie St. Luciakerk Ravenstein

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Er is nog altijd geen duidelijkheid over de noodzakelijke  restauratie van de St. Luciakerk in Ravenstein, zo laat Harrie Boot weten namens het bestuur van parochie H. Johannes de Doper.  

De kerk sloot eind 2016 de deuren in verband met de veiligheid voor de parochianen en andere bezoekers. "Het pleisterwerk in het gewelf bovenin het monumentale, barokke gebouw uit 1795 laat langzaam los en dreigt daarmee naar beneden te komen. Recent onderzoek ter plaatse wees uit dat de veiligheid van de bezoekers niet meer gegarandeerd kon worden", liet Bert van Iperen, vicevoorzitter van het parochiebestuur, destijds weten.

Ruim anderhalf jaar en diverse onderzoeken later is er nog altijd geen duidelijkheid. "Na een lang onderzoek naar de oorzaak, gevolgen en de oplossing van het loslaten van stukken van het gestucte koepelgewelf in de St. Luciakerk zijn we er helaas nog niet uit", zegt Harrie Boot, bestuurslid en portefeuillehouder vastgoed en bouwzaken van parochie H. Johannes de Doper. "De onderzoeksrapporten geven geen duidelijkheid over de oorzaak, de gevolgen en de oplossing van het probleem. Daarom zijn wij als parochiebestuur genoodzaakt de kerk nog niet open te stellen voor de erediensten."

Bouwbedrijf Van Dinther uit Schaijk
Hoe nu verder? Harrie Boot: "We hebben bouwbedrijf Van Dinther uit Schaijk gevraagd, om - samen en in overleg met het bisdom van ’s-Hertogenbosch en enkele deskundigen op het gebied van restauratie en restauratietechnieken - te gaan kijken op het koepelgewelf en naar de lantaarn op de koepel van de kerk. Samen hopen we dan een oorzaak te vinden, om vervolgens tot een oplossing te kunnen komen. Afhankelijk van de kosten zal het parochiebestuur in overleg met het bisdom besluiten of er tot restauratie en/of renovatie van het koepelgewelf kan worden overgegaan."

|Doorsturen

Nico van Duren

2018-09-10 15:18:36

Met de laatste restauratie is de lantaarn voorzien van leisteen en waarschijnlijk ook geisoleerd (?)   Er is daardoor mogelijk een "koudebrug" ontstaan waardoor condens nu de boosdoener is.  De foto hierboven is overigens een oude foto uit het archief van voor de laatste opknapbeurt aan dak en lantaarn.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties