Ravenstein

Nationale Feestdag in Ravenstein: ‘Wat ’n feest!’

Door Theo van Duren

RAVENSTEIN - ‘Dit overtreft al mijn verwachtingen!’ Het waren de woorden van de schout van Ravenstein tijdens het feestgedruis op het terras van stadsherberg De Keurvorst. Bedenk wel, dan hebben we alleen nog maar over de samenkomst van muzikanten en van het volk van de vrijstaat, want de officiële festiviteiten moesten nog beginnen! Aan de ene kant oefende een groepje het volkslied, aan de andere kant werd de mars gerepeteerd en dan was er nog een kunsttrekfluitist uit het buitenland die middels een geluidversterkende helm het volk in vervoering wist te brengen met onnavolgbare melodieën.

Oproepfanfare ‘Sint Victor en de pony’ op weg naar de Brouwerijstraat (foto: Theo Audenaerd)

En dan, klokslag vijf over half vijf rukt voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid oproepfanfare ‘Sint Victor en de pony’ uit. Gevolgd door het volk van de vrijstaat marcheerde de fanfare (zonder pony overigens) door de stad onder de vrolijke klanken van San Carlo richting Brouwerijstraat waar de herdenkingsplaquette officieel werd onthuld. Deze eervolle taak was toegewezen aan de oprichters van de vrijstaat: het bierbrouwende duo Wil & Wil van Wilskracht. Nimmer mag worden vergeten dat de vrijstaat is uitgeroepen dankzij de bijzondere werking van hun prachtbier: Bolwerck 8.

Dan, na een inspirerende toespraak van de schout, volgt het moment waar iedereen in spanning op zat te wachten: het volkslied van hofstadcomponist Mark van Platen. Al bij de eerste klanken van ‘Sint Victor en de pony’ schoten tranen in de ogen van ontroering bij het volk van de vrijstaat. Als de tekst van het lied klaar zou zijn geweest, was zeker uit volle borst en met de hand op het hart meegezongen. De plechtigheden eindigden op het terras van De Molen waarna de schout zijn accordeon tevoorschijn haalde en vrolijke Duitse liederen begon te zingen vol weemoed en verlangen als ‘Bubi, Bubi noch einmal’ en ‘Am 30. mai ist der Weltuntergang’. Kort en goed, de Nationale Feestdag was een dag om nooit te vergeten.

Theo van Duren
Chef staatspersbureau

Mark van Platen, componist van het volkslied, slaat de maat in vol ornaat. (foto: Luud Groetelaars)

De buitenlandse kunsttrekfluitist Michiel van de Laar met geluidversterkende helm ziet hoe het volk van de vrijstaat in vervoering begint te raken. (foto: Luud Groetelaars)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties