Ravenstein

Annexaties, schoutbenoemingen, kanonvuur en bier

Nationale Feestdag 2019: een feest om nooit te vergeten!

Door Theo van Duren

SLABROEK/RAVENSTEIN - Wat een onvoorstelbaar feest was het afgelopen zondag in Slabroek en Ravenstein. Nooit eerder in de geschiedenis van welk land dan ook, vonden er zoveel historische gebeurtenissen plaats op één dag. Om maar wat te noemen: het hijsen van de vrijstaatvlag op Slabroek; de benoeming van Mark van de Veerdonk tot schout; de plechtigheden bij het Nationaal Monument; de opening van ‘Das kleinste Bierfest Europas’ bij de Molen met de daarbij horende gezellige chaos omdat er ook nog eens zo’n kleine 1000 fietsers van de Maashorstfietstocht hun visum op moesten halen om geen risico te lopen bij eventuele controles.

Dan denk je, nog meer historische gebeurtenissen kan gewoon niet maar zie, daar verschijnt het Barbaragilde. Samen met oproepfanfare ‘Sint Victor en de pony’ volgt een parade door de stad naar het bolwerk op de Maasdijk waar de schout van Ravenstein een donderspeech afsteekt tegen de Hollanders die wordt afgesloten door het Barbaragilde middels het afvuren van het kanon. Jongejonge, wat is toch telkens weer leuk om die Hollanders de schrik in de broek te jagen. Maar goed, dan denk je: nou is het echt klaar en gaan we gewoon de rest van de dag bierdrinken... wat krijg je als klap op de vuurpijl? Een optreden van het wereldberoemde duo ‘De Revuo’s’! En al die historische gebeurtenissen worden dan ook nog eens voor eeuwig vastgelegd door onze eigen staatsomroep met de nagelnieuwe Magirus Deutz reportagewagen!

Leve onze brouwers! Leve het Barbaragilde! Leve Sint Victor en de pony! Leve de nieuwe schout van Slabroek! Leve de Revuo’s! En leve de vrijstaat! Op naar Nationale Feestdag 2020 met wederom vele historische gebeurtenissen!

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties