Ravenstein

Reisverslag Erwin Hoogenboom

Museum; schoenen uit

Door Erwin Hoogenboom

Erwin Hoogenboom is de naam. Ravenstein is de plaats. Ruim vijf jaar al genieten we hier van het goede leven binnen de stadsmuren maar ook daarbuiten. Tijdens mijn studie is de liefde voor Frankrijk en de Franse taal behoorlijk aangewakkerd. Desondanks laten we ons ook wel eens droppen in andere verre oorden. Een melange van mijn passie voor schrijven en reizen heeft geresulteerd in een verslag over ons avontuur in het land van de rijzende zon.

Dat men in Japan niet vies is van een beetje hygiëne zie je op straat en in het openbaar vervoer. De Michael Jackson-look is populair. De witte mondkapjes komen een beetje beangstigend over, maar zijn natuurlijk ideaal tegen vreemde inkomende bacillen en beschermen ook nog eens de medemens tegen je eigen uitgaande ziektekiemen. Zo gek is dat nog niet.
We moeten meer wennen aan het in een plastic tasje meedragen van onze eigen schoenen in een museum. In Matsumoto schuifelen we op onze sokken door het oudste kasteel van Japan, het Zwarte Kraaien kasteel. Heel goed natuurlijk voor het behoud van deze donjon, waar eens de Samoerai vertoefden. De eerder genoemde Ryokan waar we slapen in Tsumago is niet bepaald een kasteel, maar enige vorm van hygienische gastvrijheid ontbreekt allerminst. Voorhanden zijn: slippers voor de kamer, slippers voor het balkon en slippers voor de wc. Het zijn aardig wat schoeiselwisselmomenten, maar hoe schoon is dat? Hier zou de meneer van de Smaakpolitie erg vrolijk van worden.

Bewegende bril
En nu de wc's zelf. Traditioneel is het Japanse hurk-toilet. Deze uitdaging hoeven we niet aan te gaan. Er zijn op de meeste plaatsen Westerse toiletten. Maar niet zomaar Westerse toiletten. Een pot met een compleet bedieningsperceel plus handleiding is zeer gangbaar. Een knop voor brilverwarming aan/uit, hoog/laag sproeien en andere opties. De plee der plee’s komen we tegen in een Italiaans restaurant waar we onze dorst lessen met een Japans tapbiertje. Bij het opendoen van de deur begint een zacht muziekje te spelen, een geurtje gaat rieken en de verwarmde bril gaat uit zichzelf bewegen. Wow! We nemen een tweede versnapering.
Ondanks alle ordelijkheid en netheid stuiten we toch op één wanordelijk puntje; auto’s rijden in Japan op de linker weghelft. Op stoepen en in winkels daarentegen loopt iedereen zowel links als rechts, hetgeen resulteert in een groot aantal bijna-botsingen. Links en rechts draaiend weten we toch te overleven in deze voetgangersjungle. Chaos in de orde. Sayonara!

Erwin Hoogenboom

In het volgende deel: openbaar vervoer in Japan.

|Doorsturen

Bart Pennings

2017-02-16 20:01:21

Met veel plezier lezen mijn vrouw en ik de reisverhalen van Erwin Hoogenboom en zijn reisgenoot. Zeer informatief en ook erg leuk geschreven! 

Wij kijken uit naar de volgende verslagen.

Ga door ...

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?