Ravenstein

Misverstand - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

Er is weer werk aan de winkel voor prof. Van Mourik; schout en rechtsgeleerde aan de Universiteit van Ravenstein. Wat is er aan de hand? Er heeft zich een nieuwe getuige gemeld van het voorval in de Brouwerijstraat waar op 7 juli om tien over half twee ’s nachts de vrijstaat is uitgeroepen door een tot nu toe onbekend persoon die waarschijnlijk te veel Bolwerck 8 achter zijn kiezen had. Volgens de getuige heeft de dronkenlap nooit de bedoeling gehad om de vrijstaat uit te roepen.

Dit is wat hij ervan zegt: ‘Ik stond op het terras bij De Molen en hoorde iemand roepen beneden in de Brouwerijstraat. Het was niet goed verstaanbaar wat hij riep. Dat kwam waarschijnlijk omdat hij te veel gedronken had. Hij bleef maar roepen tot er een raam open werd gedaan door een bewoonster van een van de huizen verderop. En die mevrouw zei tegen die zatlap: ‘Bent u nou onderhand uitgeroepen of hoe zit het?!’ Waarop die zatlap antwoordde: ‘Mevrouw, ik vind dat het me vrij staat om te roepen’. Hieruit zouden de oorspronkelijke getuigen geconcludeerd hebben dat de vrijstaat is uitgeroepen.

De vraag is nu: hoe betrouwbaar is deze nieuwe getuige? En gesteld dat hij betrouwbaar is en zijn bewering waar blijkt te zijn, wat betekent dit dan voor de vrijstaat? Is de geboorte ervan rechtsgeldig als het een gevolg is van een misverstand? Ik ben geen rechtsgeleerde, maar toch denk ik dat de vrijstaat desondanks bestaansrecht heeft. Immers, er worden ook wel eens kinderen geboren uit een misverstand, en die ontzeggen we hun bestaansrecht ook niet. Maar goed, we laten het aan de professor om er uitspraak over te doen.

Theo van Duren

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen

Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?