Ravenstein

Lang weekend Gent en geen woord over stad of Land van Ravenstein

Mislukt...

Door Theo van Duren

'Geen woord over Ravenstein of het Land van Ravenstein'. Dat was de belofte aan mijn lief toen we arriveerden in Gent nadat we waren weggewaaid uit Pomperstad. Mooie stad trouwens. Het is geen Ravenstein natuurlijk maar dat hield ik voor me. Beloofd is beloofd. Geen woord over Ravenstein. Maar wat gebeurt? Vanuit ons hotel bij de Sint-Baafskathedraal lopen we langs het Belfort, de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Michielskerk en slaan dan rechtsaf richting kasteel Gravensteen. Ik merk op dat de naam Gravensteen op twee letters na erg lijkt op de naam van een plaats die we niet zouden noemen. We steken over, lopen de straat in richting kasteel en wat zien we? De straatnaam van een plaats die we niet zouden noemen. Er is blijkbaar geen ontsnappen aan.

Na de bezichtiging van het kasteel dat bijna net zo mooi is als ons kasteel zou zijn geweest als het niet was gesloopt, lopen we naar het Groot Vleeshuis om te gaan lunchen. Wat zien we half verscholen achter het gebint en de hammen? Een muurschildering uit het midden van de 15e eeuw. Een uniek fresco waarop de aanbidding van Jezus is afgebeeld. En wie staat erop denk je behalve Jezus, Jozef en Maria? Adolf van Kleef! Heer van de stad en het land dat we niet zouden noemen. En het is ook nog eens de vader van onze vader des vaderlands Philips van Kleef! Kijk naar de man waar ik naar wijs en naar het wapen erboven: het achtarmig kruis uitlopend in lelies op een rode achtergrond. Dat is het wapen van het hertogdom Kleef. Het is toch wat. Je neemt je iets voor en het blijkt gewoon onmogelijk.

Tot slot bezoeken we de expositie van Jan van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten. Ruim zeshonderd jaar na dato wil ik de beste man toch een compliment maken. Hij schildert bijna net zo goed als Rick Duijs uit de stad die we niet zouden noemen. Dat kan toch allemaal geen toeval zijn. Leve de vrijstaat!

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties