Ravenstein

Regio in startblokken voor integrale aanpak waterveiligheid

Minister lovend over project Meanderende Maas

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Het project Meanderende Maas heeft tot doel de waterveiligheid in het stroomgebied van de Maas te vergroten. Daarbij wordt gewerkt via drie sporen: rivierverruiming, dijkversterking en gebiedsontwikkeling. Zo’n integrale aanpak biedt kansen op waardevolle resultaten die anders niet te bereiken zijn. Dat was de boodschap die minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) maandag meekreeg tijdens haar werkbezoek aan het project.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (links) krijgt van gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) en dijkgraaf Lambert Verheijen van Waterschap Aa en Maas uitleg over de voorziene werkzaamheden rond de Maas ter hoogte van Megen.

De minister was daar op uitnodiging van dijkgraaf Lambert Verheijen (Aa en Maas) en gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu). Doel van het bezoek was om kennis uit te wisselen om tot goede besluitvorming te kunnen komen voor integrale rivierverruimingstrajecten. Het project Meanderende Maas ter hoogte van Megen (nu in de verkenningsfase) kan wat de regionale stuurgroep betreft als voorbeeld dienen.

'Mooi project'
De minister hield aan haar bezoek een positieve indruk over: "Meanderende Maas is een mooi project. Het draagt bij aan droge voeten én aan de economie. Bewoners en ondernemers worden vanaf het begin betrokken. Dan krijg je de beste plannen."

Snel afspraken
De regionale bestuurders benadrukten dat de regio er klaar voor is om op korte termijn financiële afspraken te maken over Meanderende Maas en volgende integrale rivierverruimingsprojecten, zowel bovenstrooms als benedenstrooms. De effecten van volgende rivierverruimingsprojecten zijn namelijk van invloed op hoe hoog de dijken moeten worden. Die vraag is urgent voor de dijktrajecten Ravenstein-Lith en Cuijk-Ravenstein.

Samenwerking
Om de waterveiligheid langs de Maas voor iedereen te garanderen, is een samenhangende ‘rivierlange’ oplossing en aanpak nodig. Maatregelen die op de éne plaats worden genomen, hebben stroomopwaarts, dan wel stroomafwaarts ook gevolgen. Daarom is gedeeld eigenaarschap en solidariteit nodig. Volgens de regionale bestuurders is die instelling er. Daarom is er de drive om zorgvuldig én snel door te pakken met integrale rivierverruimingsprojecten, voor een mooi en minder kwetsbaar rivierengebied en robuust riviersysteem in de komende decennia.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties