Ravenstein

Zeelandse Patricia Verstraten opent ergotherapiepraktijk in Ravenstein

‘Mensen helpen en in hun kracht zetten, dat is zó mooi’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN – Patricia Verstraten opende op 1 oktober de deuren van haar eigen ergotherapiepraktijk in gezondheidscentrum De Schaafdries in Ravenstein. Daarmee ging voor de gepassioneerde Zeelandse een wens in vervulling. “Ik word echt blij van dit werk. Mensen helpen om weer grip op hun leven te laten krijgen geeft heel veel voldoening.”

Patricia Verstraten werkt al bijna twintig jaar als ergotherapeut in het Radboudumc in Nijmegen. “Als ergotherapeut in het Radboud houd ik mij vooral bezig met het screenen en begeleiden van cliënten. Vervolgens verwijs ik hen door naar de eerstelijnszorg, in de meeste gevallen een ergotherapiepraktijk. Dat vind ik eigenlijk jammer, want je krijgt een band met deze mensen en dan moet je ze doorverwijzen. Ik wil juist het liefst zélf mensen behandelen en begeleiden, daar ligt mijn passie. Dat is de reden dat ik heb besloten een eigen praktijk te starten, in combinatie met mijn werk in het Radboudumc.”

‘Knoop doorgehakt’
Patricia speelde al langere tijd met het idee om meer bij de mensen in thuissituatie te gaan werken. “Anderhalf jaar geleden heb ik de knoop al doorgehakt. Ik ben toen naast mijn werk in het Radboud gaan freelancen. Dat bleek een ideale combinatie. Ik miste tot die tijd echt het werken met mensen in hun thuissituatie. Dat is wat ik als ergotherapeut het meeste doe.”

Wat is ergotherapie?
Ergotherapie richt zich op alle dagelijkse handelingen die voor iemand belangrijk zijn maar die, om welke reden dan ook, niet meer goed lukken. Patricia: “Denk aan koken, aankleden, werken of boodschappen doen. Veel van deze handelingen gaan automatisch, zonder er bij na te denken. Maar als dit functioneren moeizamer gaat, merk je pas hoe ingewikkeld een handeling kan zijn. Wanneer iemand beperkt wordt in het dagelijks handelen, door een ziekte of aandoening, ga ik als ergotherapeut samen met diegene bekijken hoe hij of zij deze handelingen weer veilig, zelfstandig en naar tevredenheid kan uitvoeren.”

Dementie
Ergotherapie is bedoeld voor zowel volwassenen als ouderen. Als specialisatie heeft Patricia de ouder wordende mens, vaak met dementie, en hun mantelzorger. “Een op de vijf mensen krijgt dementie”, stelt Patricia. “De verwachting is dat er in Nederland in 2040 meer dan een half miljoen mensen zijn met dementie. Zij raken langzaam de grip op hun leven kwijt. Tegelijkertijd wil de politiek graag dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Onderzoek heeft aangetoond dat ergotherapiebehandeling volgens de EDOMAH-richtlijn (Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en hun Mantelzorgers Aan Huis) hieraan bijdraagt.”

‘Maatwerk’
Ergotherapie is voor iedereen anders, geeft Patricia aan. “Het is echt maatwerk. Ik ga, in de meeste gevallen na een verwijzing van de huisarts of specialist, bij de mensen thuis op bezoek en kijk dan samen met hen naar de mogelijkheden. Richt me op datgene waar mensen zelf tegenaan lopen en help hen bij het verbeteren van het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Cliënten maken daarbij zelf hun keuzes en houden de regie over hun eigen leven. Ik ga mensen observeren. Wat is hun sterke kant? Waar liggen zwakkere plekken? Hoe ziet iemands dag eruit? Is hij of zij daar tevreden mee en, zo niet, hoe kan dat worden verbeterd? Verder kijk ik of een woning veilig is en seniorenproof, geef adviezen voor eventuele woningaanpassingen en begeleid mensen bij de aanschaf van hulpmiddelen of andere voorzieningen of het aanvragen hiervan bij betreffende instanties.”

Specialisaties
Patricia Verstraten is sinds 1999 gecertificeerd ergotherapeut en heeft zich gespecialiseerd in ouderdomsproblematiek, met name in het ziektebeeld dementie en hun mantelzorgers. Daarnaast werkt zij met cliënten met vele soorten reumatische aandoeningen, neurologische ziekten, beenamputaties en mensen die gevolgen ondervinden van oncologische behandelingen. Patricia is medeauteur van de EDOMAH-richtlijn, waarbij zowel de persoon met dementie als de mantelzorger begeleiding krijgt in het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten en de gevolgen die dementie heeft op het dagelijks handelen. Regelmatig geeft zij workshops, lezingen en cursussen op het gebied van ergotherapie bij dementie, geriatrie en mantelzorgers.

Begeleiding van mantelzorgers
Patricia houdt zich ook bezig met het begeleiden van mantelzorgers. Dat zijn mensen die langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste zorgen. “Kun je als mantelzorger de zorg nog aan? Begrijp je het gedrag van degene die je verzorgt? Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij dementie? Hoe kun je het beste iemand stimuleren om weer dagelijkse activiteiten uit te voeren? Bij dat soort vraagstukken bied ik de helpende hand.”

Patricia Verstraten is nu een aantal weken bezig met haar eigen ergotherapiepraktijk en bruist zichtbaar van enthousiasme. “Dit werk geeft me heel veel energie. Mensen helpen en in hun kracht zetten, dat is zó mooi!”

Ergotherapie Verstraten is gevestigd in gezondheidscentrum De Schaafdries aan de Schaafdries 8 in Ravenstein. De praktijk is bereikbaar via 06-83599793 of info@ergotherapieverstraten.nl. Kijk voor meer informatie op www.ergotherapieverstraten.nl.


Verwijzing en vergoeding
Ergotherapie wordt voor tien uur per kalenderjaar vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Wanneer ergotherapie aan huis gewenst is, gebeurt dit meestal op verwijzing van een huisarts of specialist, maar het is ook mogelijk om direct een afspraak te maken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties