Ravenstein

Mascha van Berkel uit Ravenstein schrijft boek voor gezonde leefstijl en gevarieerd eetpatroon

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Mascha van Berkel uit Ravenstein is voedingsconsulente en leefstijlcoach. Zij gelooft niet (meer) in diëten en hypes, maar inspireert liever met lekkere en gevarieerde voeding die zorgt voor een blijvende verandering in je eetgedrag. Om een nog groter publiek te bereiken is onlangs een boek van haar hand verschenen: Dagboek van een eter - de reis naar een gezonde leefstijl. Naast Mascha's persoonlijke dieetellende verhaal vind je in haar boek meer dan tachtig verantwoorde recepten verdeeld over zes gevarieerde weekmenu's.

In het verleden heeft Mascha zelf veel diëten gevolgd. “Elk dieet lukte. En elk dieet mislukte”, stelt ze. “Denk aan shakes, het weglaten van voeding zoals brood en aardappels en gewoon veel te weinig eten. Ik was een echte jojo'er. Op een bepaald moment was ik dat zó beu en heb ik het roer omgegooid. Ik stopte met lijnen en startte met gezond en gevarieerd eten. Daar heb ik hulp bij gehad van een coach. Het lukte mij niet alleen. Inmiddels ben ik al ruim twintig jaar op een gezond gewicht. Ik ben nooit meer ‘op dieet’. Het is echt niet zo dat ik alles laat staan. Ik leef volgens de tachtig-twintig regel. Tachtig procent van mijn tijd eet ik gezond, gevarieerd en maak ik bewuste keuzes. In die overige twintig procent zit een stuk chocola en een goed glas wijn. Die balans is voor mij heel belangrijk.”

Gezonde recepten
Mascha is in 2012 haar eigen praktijk gestart om ook anderen te coachen richting een gezonde leefstijl. Haar eerste cliënten waar haar ouders en een collega van de Rabobank. Tegenwoordig coacht ze een flink aantal cliënten per week. “Veel mensen associëren lijnen met weinig eten of niet lekker mogen eten, het voelt als een straf”, zegt ze. “Diëten is ook verschrikkelijk. Het voelt niet goed als je iets tegen heug en meug moet eten of veel te weinig. Op basis van wilskracht kun je prima een tijdje honger lijden, maar nooit een leven lang. Zoiets houd je niet vol. Het is veel belangrijker om gevarieerd en gezond te eten en goed voor je lichaam te zorgen.”
Met haar boek hoopt Mascha veel mensen te inspireren hun eetpatroon én gedrag te veranderen. Iets dat ze al jaren doet op Instagram en Facebook. Ze deelt haar gezonde en verantwoorde recepten voor een lekkere maaltijd of tussendoortje. Het is haar eetpatroon dat ze deelt. “Ik ontwikkel zelf geen recepten”, legt ze uit. “Ik neem bestaande recepten en pas de ingrediënten aan om er een verantwoordere en slankere variant van te maken. Daarbij vind ik het belangrijk dat het lekker blijft. Je moet het niet met tegenzin hoeven op te eten.”

Familieproductie
Met het verschijnen van Dagboek van een eter gaat een droom van Mascha in vervulling. “Afgelopen juni heb ik na 26 jaar afscheid genomen van de Rabobank”, vertelt ze. “Daar werkte ik als financieel assistent, maar ook als vitaliteitscoach. Het was nu echt tijd om mijn hart te gaan volgen. Het coachen en inspireren van mensen is mijn passie. De afgelopen negen maanden heb ik me vol op mijn boek gestort. Dat heb ik niet alleen gedaan. Mijn man Pieter heeft de vormgeving voor zijn rekening genomen en onze dochter Moos (10) heeft de illustraties getekend. Het is echt 'ons' boek geworden en we zijn er alle drie heel erg trots op.”
De foto’s van de gerechten in het boek zijn ook door Mascha zelf gemaakt. “Het is mijn verhaal, mijn boek, mijn recepten en dus ook mijn foto's”, licht ze toe. “Ik vind het belangrijk dat het écht is. Daarom begint het boek ook met mijn eigen dieetellende. Ik vertel hoe ik mijn onevenwichtige gedrag met eten heb om weten te zetten in een gezond eetpatroon en de uitdagingen die ik daarbij tegenkwam. Daarna vind je de weekmenu's die je als leidraad kunt volgen en meer dan tachtig recepten voor ontbijt, lunch, diner en verantwoorde tussendoortjes. Ik hoop op deze manier heel veel mensen te bereiken.”

Boekhandel
Dagboek van een eter - de reis naar een gezonde leefstijl is op verschillende plekken in de regio te krijgen, waaronder De Buren van der Burgt in Zeeland, The Read Shop Express in Schaijk en bij Mascha zelf in Ravenstein. Je kunt het boek ook bestellen op www.dagboekvaneeneter.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties