Ravenstein

Loterijfonds Ravenstein (anno 1729) officieel erkend als Nederlands Immaterieel Erfgoed

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Het Loterijfonds Ravenstein (anno 1729) is officieel is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bevestigt na beoordeling dat het Loterijfonds Ravenstein aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet, zoals gesteld in het UNESCO Verdrag inzake de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed en heeft de aanmelding zichtbaar gemaakt op: www.immaterieelerfgoed.nl. 

Bijna drie eeuwen geleden begonnen als een echte loterij, beheert het Loterijfonds Ravenstein vandaag de dag een vermogen waaruit elk jaar subsidie wordt uitgekeerd aan goede doelen in Ravenstein. Het vermogen bestaat uit beleggingen, legaten en giften. De subsidies hebben betrekking op financiële ondersteuning van lokale activiteiten, zoals de aanschaf van instrumenten voor de harmonie, stimulering van onderwijsprojecten, het uitgeven van boeken over lokale en regionale geschiedenis, nieuwe uniformen van het Sint Barbaragilde, muziek- en theaterproducties, activiteiten tot behoud van de Sint Luciakerk in Ravenstein, etcetera.

Zo staat het Loterijfonds vandaag de dag midden in de maatschappij. Het verbindt mensen en groepen met elkaar en maakt dingen lokaal mede mogelijk. Een mooi voorbeeld van hoe een gemeenschap in eigen beheer zaken op kan pakken. Het Loterijfonds staat traditioneel onder bestuur van een College van Provisoren. De leden worden bij coöptatie benoemd, zijn afkomstig uit Ravenstein en zijn een afspiegeling van de gemeenschap. De leden worden telkens voor een periode van vier jaar benoemd.

Het verhaal van het Loterijfonds Ravenstein gaat ver terug. Na de Generaliteitsloterij uit 1725 (de huidige Staatsloterij) is het Loterijfonds Ravenstein het oudste nog bestaande loterijfonds van Nederland. De oprichting van het fonds in 1729 is verbonden met de bijzondere geschiedenis van het Land van Ravenstein, dat in de 17e en 18e eeuw een vrijplaats was voor katholieken die elders vanwege de protestantse overheersing werden verdreven. Door de toeloop van gelovigen werd de bestaande parochiekerk te klein, zodat in 1729 werd besloten geld in te zamelen voor de bouw van een nieuwe kerk. Het Loterijfonds was geboren en al 6 jaar later kon de Sint Luciakerk met de opbrengsten uit de loterij worden geopend. Het Loterijfonds was zo succesvol dat het fonds na de bouw van de kerk bleef bestaan en sindsdien vele ‘goede werken’ financieel heeft ondersteund, waaronder een Latijnsche school’, een ‘Fransche School’ en een zogenaamde ‘Teekenschool’. Het oud archief van het Loterijfonds is in ondergebracht bij het Brabants Historisch Centrum in ’s-Hertogenbosch. ‘Met de erkenning van het Loterijfonds Ravenstein als officieel immaterieel Nederlands Erfgoed heeft vestingstad Ravenstein er een monument bijgekregen’.

Meer informatie:
www.loterijfondsravenstein.info

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties