Ravenstein

Liedverdriet - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

Mocht ik ooit gevraagd worden om koning van Nederland te worden, dan wil ik daar best over nadenken. Je hebt als koning door het jaar heen wel wat narigheid natuurlijk. Je moet links en rechts bezoeken afleggen en daarbij geïnteresseerd kijkend nogal wat gewauwel aanhoren. Daar krijg je op den duur een krampachtige gezichtsuitdrukking van. Bij Willem lijkt het altijd of hij moet poepen.

Verder moet je elk jaar in die gouden koets naar het Binnenhof waarbij je kramp krijgt van het zwaaien en dan nog een dag koekhappen, zaklopen en wc-pot werpen waar je ook niet echt van opknapt. Daar staat echter een riant salaris tegenover en heel veel vrije tijd. Dus ja, het zou zomaar kunnen dat ik ‘ja’ zeg als ze aan blijven dringen. Echter, ik stel wel één keiharde voorwaarde: géén koningslied. Ik weet niet welke kwade genius er telkens achter zit, maar het doel is overduidelijk om niet alleen de koning maar ook het koningshuis helemaal naar de kloten te zingen. Dat eerste lied bij de kroning was niet te harden:

Daar sta je dan
Je zag dit moment al zo vaak in je dromen
En daar is ’t dan
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier
Ben je er klaar voor?
Kun je dat ooit echt zijn?

Ja, daar sta je dan. En daar is ’t dan… En dat emmert zo nog een tijdje door waarna het gezemel plotseling overgaat in rap, want iets eigentijds hoort er ook bij. En dan moet je dus ook nog eens krampachtig eigentijds wat mee staan te bewegen. Als je dan ’s avonds thuis komt, heb je behoefte om op de schouder van je moeder even uit te huilen. ‘Kom maar jongen’, zal ze gezegd hebben. ‘Het was verschrikkelijk, maar je moet maar zo rekenen; erger kan het niet meer worden.’ Fout. Het kan nog veel erger. Volgende week moet de arme jongen luisteren naar:

‘Lang zal hij leven gelukkig en goed, dan doen wij ook mee met wat durf en wat moed. Hoe we ook onderling allen verschillen, ieder kan helpen bij wat wij graag willen.’

Als je als vorst dit lied krijgt toegezongen door het volk, deugt de vorst niet of het volk niet. Dus, mogelijk toekomstige onderdanen, u bent gewaarschuwd. Waag het niet om mijn koningschap te vergallen met dit soort niksige treurigheid. Als ik een wc-pot binnen handbereik heb, krijg je hem naar je hoofd geslingerd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties