Kerkdorpen Ravenstein

Berichten uit de Vrijstaat:

Zondag volop actie in monumenten in Geffen, Megen en Oss

Door Theo van Duren

Zondag 7 april barst het van de activiteiten in en rond de monumenten van de vrijstaat. In Geffen organiseren ze de eerste ‘Ontdek Geffen Dag’. Die begint om 11 uur. Molenaars vertellen over hun standerdmolens Zeldenrust en De Vlijt en gidsen leiden u door de prachtig gerestaureerde Magdalenakerk en torenmuseum De Peperbus. Wilt u toch wel eens weten hoe dat nou zit met de afnemende bijenbevolking, laat u dat dan uitleggen in het Nationaal Bijenteelt Museum. En voor mensen die houden van arboreren, is een bezoek aan het Arboretum een aanrader.

Dan als een haas naar Acropolis in Megen. Want daar starten vanaf 8 uur kloosterwandeltochten in lengte variërend van 5 tot 30 kilometer. De wandeling begint met het Franciscanenklooster. Die kwamen terecht in Megen nadat ze door Frederik Hendrik, een van de vele agressieve telgen uit het Hollandse vorstenhuis, verjaagd werden uit Den Bosch. Daarna passeert u het Clarissenklooster. Die zijn daar ook niet komen wonen vanwege de lage grondprijzen of het uitzicht, maar omdat ze door onze Hollandse vrienden verjaagd werden uit Boxtel.

Via de dijk loopt u dan naar Haren naar het monumentale klooster Bethlehem. Vanaf 1506 werd het bewoond door de zusters Franciscanessen Penitenten. Hoewel het slotzusters waren, gingen ze er toch vandoor in 1968. Later werd het gebouw aangekocht door de Harense Smid die het enorme complex geheel liet restaureren.

Als u zondag goede benen hebt, loop dan door naar klooster Soeterbeeck in Deursen. Dit prachtige pand werd gebouwd in 1732 door de zusters Augustinessen. Niet omdat ze zo van bouwen houden, maar - u raadt het al- omdat ze verjaagd werden uit Nuenen. Vervolgens wandelt u weer lekker terug naar Megen en dan... op naar Oss! Lekker uitrusten in de Heilig Hartkerk en genieten van de Matthäus Passion.

Mensen, wat is het leven toch goed in de vrijstaat.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties