Kerkdorpen Ravenstein

Nader Bekeken door Veldsink-Reijers

Veilig op weg met de elektrische fiets

Door Veldsink-Reijers

Elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd: je komt ze steeds vaker tegen. Misschien heb je er zelf eentje. Maar weet je ook welke soorten er zijn en welke veiligheidseisen er voor de verschillende typen e-bikes gelden?

Als je een e-bike aanschaft, denk je misschien niet na over een helm of een WA-verzekering. Toch is het goed om dat te doen. Voor sommige fietsen zijn die namelijk verplicht. Ik zet de regels voor je op een rij.

Trappen of niet trappen
Hoef je niet zelf te trappen, dan ziet de wet de fiets als een snorfiets, of als bromfiets wanneer de fiets harder gaat dan 25 kilometer per uur. Voor deze elektrische fietsen heb je een brommer- of autorijbewijs, een WA-verzekering en een kenteken nodig. Op een bromfiets moet je daarnaast verplicht een helm dragen.

De meeste e-bikes zijn fietsen waarbij je zelf mee moet trappen. Heb je een fiets met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur? Dan hoef je geen rijbewijs, helm of kenteken te hebben. Als je met je fiets schade veroorzaakt, dan is dat meestal verzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Speed pedelecs: zelfde regels als bromfietsen
Heb je een fiets waarbij de ondersteuning boven de 25 kilometer per uur doorgaat? Dan heb je een speed pedelec of high speed e-bike. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor een bromfiets: je moet dus wél een rijbewijs, helm, kenteken en aparte WA-verzekering hebben. Let op: een fietshelm is niet voldoende! Je moet een goedgekeurde bromfietshelm hebben.

Het is dus verstandig om even na te gaan of je aan de eisen voldoet als je op een elektrische fiets stapt. Twijfelt je, vraag ons dan gerust om advies!

Robert-Jan Klomp
Particulier adviseur

Veldsink-Reijers
Kuiperstraat 1
Deursen-Dennenburg
0486-415399
ravenstein@veldsink.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties