Kerkdorpen Ravenstein

Suikers

Door Janny de Best van High Care 3000 B.V. Therapiecentrum

Heel erg gemeen om in deze suikermaand dit onderwerp te kiezen, maar we doen het toch. Er zijn verschillende soorten suiker: de toegevoegde suiker (dit kennen we als de witte suiker) en de complexe suiker (dit is suiker uit groente, fruit, aardappel, rijst, pasta en pannenkoek). We hebben suikers nodig. Het wordt in onze spijsvertering omgezet in energie.

In onze voeding is dat een beetje fout gelopen. De hoeveelheid witte suiker is enorm toegenomen, alles zit er vol mee. Eigenlijk is het een plakkerige substantie die direct in je bloed wordt opgenomen en veel problemen kan veroorzaken. Denk daarbij aan: overgewicht, diabetes, huidproblemen, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, vermoeidheid, transpireren, slaapaanvallen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het verschil met complexe suikers is dat hier vezels, vitaminen en mineralen in zitten, wat de opname van deze suiker vertraagt. Het komt langzamer in je bloed. De alvleesklier reageert veel rustiger met de aanmaak van insuline dan bij de witte suiker. Van witte suiker heb je snel energie, maar van korte duur en de complexe suiker geeft langer energie.

Ook de nepsuiker is een probleem. Het lichaam ziet het verschil niet tussen een nepsuiker en een echte suiker, er wordt dus gewoon insuline aangemaakt. Insuline koppelt zich aan een suiker, maar bij een nepsuiker valt er niets te koppelen dus gaat je bloedsuiker zakken en krijg je zin in zoetigheid. Soms krijg je dan klamme handjes, ga je wazig zien en moet je dus wat eten. Als je dan weer een suiker eet, ga je weer insuline aanmaken en kom je in een cirkel terecht waarbij je lichaam steeds om suiker blijft vragen.

Het is met onze voeding zo moeilijk om geen witte suiker te eten. Alles zit er vol mee. Het brood van de bakker, broodbeleg, augurken, uitjes, kant-en-klaarproducten, zakjes, pakjes en ga maar door. Suiker is een smaakstof en een conserveringsmiddel, dus wordt erg veel gebruikt. We zijn ook gewend aan de smaak. Je moet echt even wennen als je de koffie zonder suiker gaat drinken, de appelmoes die minder zoet is, geen zoet beleg meer op brood. Onder de microscoop kun je de suikermoleculen in je bloed goed zien en weet je of jij de suiker goed kunt verteren.

In de gratis lezing op maandag 9 december van 19 tot 20.30 uur aan de Loonsestraat 17 in Neerloon, gaan we hier wat meer op in: wat doet suiker in je lijf. Ook kunt u gebruik maken van het gratis spreekuur iedere maandag van 13 tot 14 uur. Aanmelden verplicht, zowel voor de lezing als het spreekuur via info@highcare.nl of telefonisch op 0486-416530.

Janny de Best
High Care 3000

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties