Kerkdorpen Ravenstein

Nel Megens veertig jaar lid van gilde

St. Jansviering in Neerlangel op zondag 24 juni

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

NEERLANGEL - In Neerlangel wordt zondag 24 juni het patroonsfeest van de H. Johannes de Doper gevierd, in en nabij het kerkje aldaar. Het feest, dat in de open lucht plaatsvindt, wordt jaarlijks georganiseerd door het plaatselijke St. Jansgilde en kent een traditie van vele eeuwen. Het altijd aanwezige St. Barbaragilde uit Ravenstein ondersteunt het evenement.

De festiviteiten beginnen zaterdag 23 juni om 19.30 uur met een plechtig H. Lof in het kerkje. Aan het slot van deze viering wordt Nel Megens, veertig jaar lid van het St. Jansgilde, vanwege haar robijnen jubileum extra in het zonnetje gezet. Zij is al jarenlang een steunpilaar voor het St. Jansgilde en het St. Jansfeest.
Zondags voor de H. Mis, die om 10.30 uur begint, worden de Koning en Priester door beide gilden afgehaald. Vervolgens trekt men in plechtige stoet naar het kerkplein onder de bomen. Voor de kinderen is er een kindernevendienst, waarbij ze het veld in gaan om st. janskruid te plukken. Dat bieden ze in een grote mand aan bij de priester. Met hun eigen bloemen - in wijwater gedrenkt - worden ze dan gezegend, waarna de bloemen tot kerstmis worden gedroogd en als St. Jansstro in de kribbe gelegd wordt. Zowel het H.Lof als de H.Mis worden mede opgeluisterd door het gemengd zangkoor St.Cecilia uit Ravenstein.

Koningschieten
Na afloop van de plechtigheid wordt eenieder een kopje koffie aangeboden. Aansluitend begint het koningschieten. Daarvoor zijn aparte vogel geplaatst voor het St. Jansgilde, het gilde van St. Barbara en een zogeheten vrije vogel voor het publiek. Voor de Koning van de vrije vogel is er een mooie prijs en een wisselbeker. Om hieraan deel te kunnen nemen, dien je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. De festiviteiten worden muziekaal opgeluisterd door Fanfare Jong Leven uit Macharen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties