Kerkdorpen Ravenstein

Neem je medicijngebruik eens onder de loep

Door Janny de Best van High Care 3000 B.V. Therapiecentrum

Gebruik je veel medicijnen? Neem jouw medicijngebruik eens onder de loep. Altijd de bijsluiter lezen zeggen ze toch? Doe je dat? Medicijnen zijn een noodzakelijk kwaad, soms moet je wel. Maar medicatie wordt ook nogal eens gegeven 'volgens protocol'.

  • Hart-/vaatproblemen > cholesterolverlager
  • Diabetes > cholesterolverlager
  • Tia/beroerte > cholesterolverlager en bloedverdunner
  • Verhoogde bloeddruk > cholesterolverlager
  • Pijnmedicatie > maagbeschermer
  • Bloedverdunners > maagbeschermer
  • Depressief/vermoeid/overbelasting > antidepressiva

En zo kun je de lijst nog veel langer maken. Als je de bijsluiter gaat lezen, zie je dat deze medicijnen een vitaminetekort kunnen veroorzaken met als gevolg vermoeidheid. Er is niemand die er wat mee doet. Sommige medicijnen zijn misschien wel niet nodig. Bijvoorbeeld: waarom zou je een cholesterolverlager slikken als je een goed cholesterol hebt? Medicijnen zijn geen snoepjes. Behalve vermoeidheid kan het ook spierspasme en spierpijnen geven.

Een oudere mevrouw kreeg een cholesterolverlager van de huisarts omdat haar broer een hartinfarct had gehad. Deze mevrouw kreeg pijn in haar benen, liep moeilijk, struikelde over niets. Daardoor werd ze onzeker en ging niet meer de deur uit, werd depressief en ga zo maar door. In overleg met de huisarts is de cholesterolverlager gestopt en het cholesterol geprikt. De uitslagen waren prima, met het cholesterolgehalte was niets aan de hand, maar de vitamine B12 was te laag. De tekorten zijn aangevuld en mevrouw kon weer door met haar leven. Op haar 83e is mevrouw zelfs nog vrijwilliger!
Er zijn heel veel mensen die bijwerkingen accepteren en achter de geraniums gaan zitten. Wist je dat je bijvoorbeeld cholesterol nodig hebt om van zonlicht vitamine D te maken? Het artikel van vorige maand ging helemaal over vitamine D3, altijd terug te lezen op de site van deze krant of op onze facebookpagina.

Een veel voorkomende bijwerking van medicatie is vermoeidheid. Vermoeidheid is erg vervelend. Je mag best moe zijn na een dag werken, maar niet in de ochtend als je opstaat. Vermoeidheid is een teken dat er in je lichaam iets misgaat. De organen werken nog goed, de huisarts zegt dat alles in orde is en toch heb je klachten. De scheikunde raakt overbelast, de lever kan het nog maar net aan en je draait op het randje van je kunnen. Neem de bloeduitslagen eens mee naar ons gratis spreekuur op maandag van 13 tot 14 uur. Wel even bellen om een afspraak te maken, we kunnen namelijk geen tien mensen helpen in een uur.

De volgende lezing staat gepland op zaterdag 9 februari met als onderwerp: Medicijnen, bijwerkingen en eventuele oplossingen. De gratis lezing start om 11 tot 12.30 uur achter op het terrein van High Care 3000 aan de Loonsestraat 17 in Neerloon. Interesse? Graag aanmelden via info@highcare.nl of telefonisch 0486-416530.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties