Kerkdorpen Ravenstein

‘Doorwaadbare plaats bij Neerloon viel tegen’

Gevlucht Hollands koppel viert vrijheid in Loonse Schuur

Door Theo van Duren

NEERLOON - Groot feest afgelopen zaterdag in en rond de Loonse Schuur in Neerloon. Daar vierden Wolter en Mariska (achternaam bij redactie bekend) met familie en vrienden hun nieuw verworven vrijheid in het Land van Ravenstein na hun spectaculaire vlucht uit Holland.

Na maanden van minutieuze voorbereidingen wist het koppel in 2016 aan de Hollandse dwingelandij te ontsnappen door grensrivier de Maas over te steken. Zwemmend, terwijl dat niet de bedoeling was. "Wolter had ergens gelezen dat bij Neerloon al eeuwenlang een doorwaadbare plaats was, maar dat viel een beetje tegen", zegt Mariska.

Voor de rest niets dan lof voor de vrijstaat. "De ontvangst in Neerloon was hartverwarmend", zegt Wolter, "en het is heerlijk wonen hier met die vrijstaters. Dat vieren we elk jaar opnieuw. Met vrienden en familie uit Holland, met de schout en het volk van Neerloon en deze keer zelfs met oproepfanfare Sint Victor en de pony!"

Dat mag bijzonder heten, want ‘Sint Victor en de pony’ rukt alleen uit bij staatsmanifestaties van groot gewicht. Waarschijnlijk hebben propagandistische overwegingen een rol gespeeld. Want op bijgaande foto’s van het Staatspersbureau zien we het gelukkige koppel met in hun hand de foto van de kust bij Neerloon waar ze zijn aangespoeld; een grote groep Hollanders die met de hand op hun hart het volkslied van de vrijstaat zingen, het bord van de Immigratiedienst en flessen Souverein, het bier van de vrijstaat. En wat te denken van de foto met de overdaad aan verrukkelijke taarten van Katja’s Creations? Alsof het allemaal niet op kan in de vrijstaat.

Hoe dan ook, propaganda of niet, het was een fantastisch feest. Leve de vrijstaat!

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties