Kerkdorpen Ravenstein

Twaalf maanden ambassadeur voor middelbaar beroepsonderwijs

Dirk Megens uit Deursen is Leraar van het Jaar

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

UTRECHT/DEURSEN - Dirk Megens uit Deursen, ook wel bekend als Meneer Megens van het gelijknamige Youtubekanaal, is uitgeroepen tot Leraar van het Jaar in het mbo. Daarmee is hij twaalf maanden lang ambassadeur voor het middelbaar beroepsonderwijs. Dat is zaterdag 26 januari bekendgemaakt tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs. “Sindsdien is het een gekkenhuis”, laat de goedlachse docent weten.

Dirk Megens met minister Arie Slob.

Zaterdag was een spannende dag voor Dirk. Hij zat al vroeg in de trein, in z'n eentje, op weg naar de Jaarbeurs in Utrecht. “Ik moest voor de vakjury een pitch houden van maximaal twee minuten over het mbo. Er waren vier categorieën met elk drie finalisten. Ik was pas als elfde van de twaalf aan de beurt. Het duurde even, maar het ging wel goed. Als een van de weinigen kreeg ik de zaal aan het lachen.”
Vervolgens start om 14 uur de prijsuitreiking. Inmiddels zijn de familie, collega's en vrienden van Dirk gearriveerd. “Zij hadden eerder in de gaten dan ik dat ik de winnaar was”, blikt Dirk terug. “De bekendmaking werd gedaan door minister Arie Slob. Pas toen hij het woord stuiterbal voorlas, durfde ik het zelf ook te geloven. Hij overhandigde mij de trofee en het speldje voor mbo-ambassadeur.”

Gekkenhuis
Wat volgt is een feestje. “Foto's, felicitaties, appjes, mailtjes, telefoontjes”, somt Dirk op. “Alles kwam tegelijk binnen. Het is me gelukt om één biertje te drinken tussen alle interviews door van media als NRC, De Gelderlander en Omroep Brabant. Toen ik daarmee klaar was, was het feestje bijna afgelopen. De meesten waren al naar huis. Zondag hebben we het thuis dunnetjes over gedaan.”
Op maandag arriveert Dirk op school om te surveilleren. Hij is docent economie en rekenen op het ROC in Nijmegen. Wat hij niet weet, is dat al zijn leerlingen die ochtend een half uur zijn vrij geroosterd voor een feestelijke bijeenkomst. “Ik ben gewoon trots”, zegt hij. “Trots op mijn studenten en op mijn titel. 's Middags heb ik tussen het afnemen van mondelinge examens nog een vlogje voor de NOS gemaakt. Het bleef maar doorgaan, wat een gekkenhuis. Van burgemeester Wobine Buijs heb ik felicitaties gehad en de Osse versie van het bordspel Monopoly. ”

Vakmensen van toekomst
Als ware ambassadeur verkondigt Dirk overal waar het kan dezelfde boodschap. “Het mbo is een echte beroepsopleiding”, stelt hij. “Daar worden de vakmensen van de toekomst opgeleid. Die zijn hard nodig. Er is veel krapte op de arbeidsmarkt, van de groenvoorziening tot in de keuken en van zorg tot techniek. Overal is een gebrek aan personeel. Studenten mogen best trots zijn op wat ze hier doen. Ik ben trots op hen. Ze zitten niet 'maar' op het mbo, wat ik sommige studenten wel eens horen zeggen. Daarmee doen ze zichzelf tekort. In deze maatschappij hebben we iedereen nodig en goed opgeleide vakmensen harder dan ooit.”

Youtube
Onder de naam 'MeneerMegens' geeft Dirk op zijn eigen YouTube-kanaal uitleg over allerlei rekenonderwerpen. Dat doet hij sinds 2013 op verzoek van zijn studenten. “Het was niet mijn eigen idee”, laat hij weten. Het gaat om verschillende soorten filmpjes, waarin hij korte uitleg geeft met een verwerking of in een contextvorm. De video’s zijn razend populair en zijn inmiddels al bijna 1,4 miljoen keer bekeken. Het YouTube-kanaal van de Deursenaar telt daarnaast meer dan 5.300 abonnees.

Leraar van het Jaar Dirk Megens.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties