Kerkdorpen Ravenstein

Nader Bekeken door Janny de Best

COPD

Door Janny de Best van High Care 3000 B.V. Therapiecentrum

COPD staat voor Chronische Obstructieve longziekte. COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en je hebt minder energie, dit komt omdat je minder zuurstof in je bloed hebt. Lichamelijke activiteiten worden moeilijker en op den duur helemaal onmogelijk.

COPD is een verzamelnaam voor:
Chronische bronchitis: steeds ontstoken luchtwegen met slijmvorming, wat ademhalen lastiger maakt;
Longemfyseem: de longblaasjes gaan langzaam verloren, waardoor je het benauwd kunt krijgen.

Andere voorbeelden van longaandoeningen zijn:
* Astma;
* Chronische benauwdheid na Q-koorts;
* Decompensatie van het hart, vocht achter de longen;
* Longontsteking;
* Allergieën, wat zeer extreme vormen kan aannemen;
* Cystic Fibrosis;
* Longfibrose.

De behandeling van deze klachten kennen we allemaal: puffers en ontstekingsremmers zoals antibiotica en prednison. Het zijn medicijnen die de symptomen bestrijden.

Kun je dan nog iets anders doen?
Er zijn hele programma’s die mensen leren omgaan met deze aandoening, vooral bewegen, zorg dat de bloedsomloop zuurstof kan transporteren in het lichaam. Als je op een stoel blijft zitten gebeurt er niets. En er is een aantal factoren dat je moet vermijden, roken en meeroken natuurlijk. Longemfyseem is in een groot aantal gevallen het gevolg van roken. Bij longaandoeningen moet je het drinken van melk weglaten, alle zoete melkproducten geven slijmvorming, en dat is het laatste wat je wil. Weet u nog, de volksmond zegt ook: een astmapatiënt moet je geen melk geven, dat geeft slijm. Te weinig zuurstof in je bloed geeft een verzuring, vlees eten geeft ook een verzuring, dus… eet eens wat minder vlees en dan bedoel ik niet minder per keer, maar af en toe een dag geen vlees! Verzuring is een kweekbodem voor virussen en bacteriën, dat geeft weer ontstekingen.
Het immuunsysteem wordt in je darm aangemaakt, dus is ook je darm erg belangrijk voor je longen. Kun je goed naar het toilet, iedere dag?

Zo zie je maar weer dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. We gaan verschillende longaandoeningen en onze kijk op de behandelingen toelichten in een gratis lezing op 11 mei van 11 tot 12.30 uur achter op het terrein van High Care 3000, aan de Loonsestraat 17 in Neerloon. Er is ook een gratis spreekuur iedere maandag van 13 tot 14 uur. In beide gevallen graag even aanmelden via info@highcare.nl of telefonisch via 0486-416530.

Janny de Best
High Care 3000

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties