Ravenstein

‘Ik wil graag juwelenmonteur worden’

Jonge Ravensteinse goudsmid Max Vlemmix wint publieksprijs

Door Simone van de Wijdeven

RAVENSTEIN - Max Vlemmix van Vlemmix Juwelen Atelier in Ravenstein heeft de publieksprijs gewonnen in het zilvermuseum in Schoonhoven. Met zijn prachtige gouden armband met een rhodoliet granaat en diamantjes wist hij het publiek te overtuigen. “Ik hou van strakke lijnen en van Art Deco. Daarom heb ik deze romantische armband gemaakt, waar ook veel ingewikkelde techniek voor nodig is”, vertelt de kersverse goudsmid.

Max is afgelopen juli afgestudeerd als goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven, maar vervaardigt nu al meesterwaardige stukken. “Het was een nek-aan-nekrace met een andere studente, die prachtige oorbellen heeft gemaakt, maar uiteindelijk heeft het publiek op mijn juweel gestemd”, gaat Max verder.

De publieksprijs omvat niet alleen een aantal waardebonnen voor materiaal voor goudsmeders, maar het gaat eveneens om de eer. “Max is net begonnen en krijgt dan deze eer! Het is eigenlijk bijzonder dat Max goudsmid is geworden, want hij heeft als kind nooit interesse getoond in het werk dat ik deed”, vertelt een trotse Joost Vlemmix, vader van Max en eveneens goudsmid. “Hij zat tegenover mij blokjes in en uit elkaar te halen. De fijne motoriek had hij dus al wel op jonge leeftijd.”
Het lag daarom meer voor de hand dat hij elektricien zou worden in plaats van goudsmid. “Ik wilde graag technisch tekenaar worden, maar tijdens mijn technische opleiding vond ik het toch niet leuk. Ik vroeg me af waarom ik chagrijnig thuis kwam ‘s avonds na school, terwijl mijn vader altijd vrolijk is. Ik ben toen gaan kijken op de school in Schoonhoven voor goudsmid. Eenmaal daar, voelde het als thuiskomen. Tijdens mijn studie had ik het idee grote vakantie te hebben. Zelfs de theorievakken vond ik leuk, terwijl ik eigenlijk helemaal niet van leren hou”, vertelt Max. Hij ging op kamers wonen en ging naar school en deed ervaring op bij diverse goudsmeden in het land. Max werkt nu twee dagen bij zijn ouders in Ravenstein en drie dagen bij Goudsmederij Mathon in Den Hout.

Juwelenmonteur
De armband vormt het afstudeerproject van Max. “De opdracht was om een draagbaar sieraad te maken. Je was volledig vrij om te maken wat je wilde. Ik wil graag juwelenmonteur worden. Dat betekent dat je elk onderdeeltje zelf maakt en vervolgens de diverse onderdelen monteert. Dat is heel secuur werk. Deze armband bestaat uit meerdere onderdelen die ik heb gemonteerd.” Momenteel werkt Max met zijn vader aan een zilveren kelk voor een priester. “Op school hebben we geleerd om met 3D tekenprogramma’s te werken. Je kunt daarmee een mal maken, die je in zilver laat gieten. Zo heb je bijvoorbeeld een hele rand die je op de kelk monteert. Tot nu toe monteerde mijn vader elk mini stukje apart op de kelk. Dat kan natuurlijk ook, maar het is monnikenwerk en dat wordt onbetaalbaar. ” Vader en zoon vullen elkaar zo heel goed aan.

De armband van Max is tentoongesteld in de winkel van Vlemmix Juwelen Atelier. De armband en ander werk van Max zullen eveneens te zien zijn tijdens het ambachtenweekend van 27 en 28 oktober in Ravenstein.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties