Ravenstein

Rianne Otten uit Ravenstein start eigen bedrijf

Jeugddroom wordt werkelijkheid: Fides hondentraining & uitlaatservice

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

RAVENSTEIN - Rianne Otten uit Ravenstein is onlangs gestart met Fides hondentraining & uitlaatservice. Ze wil mensen en hun trouwe viervoeters helpen bij uiteenlopende zaken: van één op één puppytrainingen tot ondersteuning bij ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld trekken of blaffen aan de lijn.

Als jong meisje was Rianne al verzot op dieren, met name honden. Ze was bij haar opa altijd tussen de dieren te vinden. Tijdens de mbo-opleiding Dierenverzorging doet ze veel praktijkervaring op. Er is op dat moment echter weinig werk in die sector. Vlak na de corona-uitbraak krijgt ze te horen dat haar contract niet wordt verlengd. "Ik was een uurtje van slag, maar daarna zag ik meteen kansen en mogelijkheden", vertelt ze. "Zelf heb ik sinds twee jaar een Rhodesian Ridgeback; onze Bo. Dat is een hond met een eigen karakter. Die doet niet zomaar wat jij wil. Dat heeft bij mij wel weer iets aangewakkerd."

Opleidingen
Rianne schrijft zich in op de Martin Gaus Academie. Inmiddels is ze gecertificeerd kynologisch instructeur. Verder leest ze veel literatuur, volgt congressen en verdiept zich op allerlei andere manieren in de wereld van hondentraining. Ook volgt ze een studie bij het hondengedragscentrum van Anniek Winters, die de methode van Cesar Milan hanteert. "Ik wil van alle visies iets weten, want ik geloof niet in één vaste trainingsmethode", legt Rianne uit. "Uit elke trainingsmethode heb ik waarden gehaald die voor mij belangrijk zijn en waar ik in geloof." Inmiddels is Rianne ook gestart aan de driejarige opleiding tot hondengedragstherapeut bij Annorlunda Kynologisch Kenniscentrum.
Eén ding staat voor Rianne wel als paal boven water. "Ik werk altijd beloningsgericht", zegt ze. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een hond kan leren door hem te straffen, maar ook is gebleken dat je met belonen hetzelfde bereikt en dat daarbij dan ook de band met je hond goed blijft of versterkt. Dan kies ik toch veel liever voor die laatste manier van werken."

Eén op één
Fides verzorgt trainingen aan huis voor puppy's, 'pubers' en volwassen honden. "Eén op één werken brengt een bepaalde rust met zich mee", vindt Rianne. "Het scheelt veel stress en wachten op andere honden. We blijven niet alleen bij de mensen thuis, maar gaan ook op locatie trainen. Bijvoorbeeld op het treinstation of in een winkelcentrum. Dan kan ik zien hoe de hond en het baasje reageren op prikkels, want dat is wat ze na de training in het dagelijks leven weer gaan ervaren. Zo kunnen we doelgericht oefenen. Verder merk ik dat veel mensen graag meer tijd aan hun hond willen besteden, maar niet altijd weten hoe ze dat moeten doen. Een hond heeft veel aandacht nodig. Dat is soms lastig, zeker in een jong gezin. Daar kan ik ook bij helpen. Het is heerlijk om samen met je hond bezig te zijn."
Naast de trainingen beschikt Fides ook over een uitlaatservice. "Niet alle honden kunnen in een groep uitgelaten worden", weet Rianne. "Daarom ga ik honden thuis ophalen en laat ze uit in hun eigen omgeving. Dit geldt voor zowel puppy's als volwassen honden. Hoe we dat precies doen, spreek ik af met de baasjes." In januari start Fides met een hondenschool. "Dan worden er trainingen gegeven in groepen van maximaal vijf deelnemers", vervolgt Rianne. "Dan gaan we op dezelfde manier te werk als bij privétrainingen. Niet alleen op het veld, maar ook op locatie."

Online inplannen
Rianne vindt het fijn om mensen te helpen en haar kennis over honden te delen. "We starten met een uitgebreide intake", legt ze uit. "Dan kijk ik onder meer of de hond voldoende fysieke en mentale uitdaging heeft. In overleg bekijken we waar behoefte aan is. Zo kan de training of het uitlaten volledig op de hond afgestemd worden. Klanten kunnen zelf online hun afspraak inplannen op het moment dat het hen goed uitkomt. "Staat je voorkeursmoment er niet bij? Neem even contact op en dan bekijken we samen de mogelijkheden."

Fides hondentraining & uitlaatservice werkt in een straal van tien kilometer rondom Ravenstein. Meer informatie en extra uitleg over de diensten vind je op www.fideshondentraining.nl. Op de website staan tevens tarieven vermeld. Neem contact op via 06-23937895 of info@fideshondentraining.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties