Ravenstein

Jaarlijkse schoonmaakbeurt van de Maasoevers

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Zaterdag 10 maart start de  jaarlijkse schoonmaakactie langs de Maas. In maart en april ligt er, na een ‘hoogwaterperiode’, veel zwerfafval langs de oevers van de rivieren. Gemeenten langs de Maas organiseren in deze periode samen met lokale verenigingen, waterschappen, terreinbeheerders, provincie Noord-Brabant en IVN Brabant diverse opruimacties op minimaal veertig trajecten langs de Maas in Brabant. Dat gebeurt in de gemeenten Aalburg, Boxmeer, Cuijk, Drimmelen, Geertruidenberg, Grave, Heusden, Oss, ’s-Hertogenbosch, Waalwijk, Werkendam en Woudrichem. In voorgaande jaren deden er meer dan 500 vrijwilligers mee.

Er is steeds meer aandacht voor de plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden en uiterwaarden van rivieren. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. Het project Schone Maas moet mensen ervan bewust maken dat de plastic soep dichtbij ontstaat en dat iedereen er wat aan kan doen.

Startmoment
Op zaterdag 10 maart vindt het startmoment plaats voor de opschoonacties langs de Maas. Dat valt samen met de landelijke actie NLdoet. Samen met de bestuurders gaan op die dag ongeveer honderd ANWB-leden per boot in Drimmelen de Biesbosch in om de oevers op te schonen.

Onderzoek naar herkomst
Waar komt al die troep toch vandaan? Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, start dit jaar, voorafgaand aan de opschoonacties, ook een onderzoek naar de herkomst van het zwerfafval langs de rivieren. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee hebben hiervoor meer dan 200 vrijwilligers opgeleid. Deze vrijwilligers gaan de komende jaren volgens een vast protocol de samenstelling van zwerfafval op de rivieroevers onderzoeken. De informatie die zo wordt verzameld, kan helpen om het probleem bij de bron aan te gaan pakken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties