Ravenstein

Maak kennis met Sidney van den Bergh van CDA Oss

'Ik wil in gesprek met de inwoners van Ravenstein en omstreken'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. In Oss zijn er 37 raadszetels te verdelen. Sidney van den Bergh (45) staat als nummer zes op de lijst bij CDA Oss, dat in de huidige periode zeven zetels heeft. Het is zijn doel om zich als volksvertegenwoordiger actief in te zetten voor Ravenstein, Herpen en de omliggende kerkdorpen. “Voorheen maakte Toon Jaspers zich hard voor dit gebied, dat ga ik nu doen”, zegt hij. “De komende weken laat ik op verschillende plekken mijn gezicht zien om in gesprek te gaan met de inwoners en op te halen wat er leeft.”

Sidney is geboren en getogen in Macharen. Op zijn 23e verhuist hij naar het centrum van Oss, waar hij woont met zijn echtgenote Astrid en twee zoons van 6 en 4 jaar oud. Zijn vaders familie komt uit Huisseling, waardoor hij zich verbonden voelt met het gebied tussen de stad Oss en de rivier de Maas. Een plek waar hij in zijn jeugd veel tijd heeft doorgebracht en nu nog steeds graag komt.
Al zeventien jaar werkt Sidney bij de ING. Zijn huidige standplaats is Amsterdam. “Al mijn collega's kennen Oss”, zegt hij lachend. “Ik ben zo trots op de stad en het omliggende platteland dat ik het regelmatig als voorbeeld gebruik. Dit is mijn thuis en hier heb ik het naar mijn zin. Als ik daar mijn steentje aan bij kan dragen dan doe ik dat graag. Heel eventjes heb ik getwijfeld, want het raadslidmaatschap is een tijdrovende uitdaging. Mijn vrouw heeft haar eigen succesvolle bedrijf, ik werk in Amsterdam en we hebben twee jonge kinderen. Maar het 'goede moment' komt nooit voorbij. Daarom heb ik nu toch ja gezegd. Ik wil wel ergens voor staan.”

Parochie Willibrordus
Naast de tijd die Sidney aan zijn gezin en werk spendeert, zet hij zich ook in als bestuurslid bij parochie Willibrordus en voor het behoud van religieus erfgoed. “Ik heb een drukke baan, er is altijd veel te doen, dan is een moment van reflectie prettig”, vertelt hij. “Daarom ga ik meestal op zondagochtend naar de kerk. Even geen telefoon, maar luisteren naar het verhaal van de voorganger vol levenswijsheden. Het is een moment van bezinning. Er is meer tussen hemel en aarde. Na afloop ga ik altijd prettig weg.”
Sidney voelt zich een echte christendemocraat. “Ik geloof volledig in de eigen verantwoordelijkheid om iets te maken van je leven”, begint hij. “Als het dan een keer niet lukt, kan de overheid en/of gemeenschap je daarin ondersteunen. Je moet elkaar vooruit helpen. Ik geloof niet in 'ik', net zoals ik veel waarde hecht aan het rentmeesterschap. We geven deze wereld door aan volgende generaties en daarom moeten we er nu goed voor willen zorgen zodat we dat ook kunnen.”

Leefbaarheid
De grote uitdaging de komende jaren is het leefbaar houden van de dorpen. “Dat gaat over zaken als wonen, dorpshuizen, scholen, voetbalclubs en kerkgebouwen”, zegt Sidney. “Dat speelt in bijna elke kern. Je kunt de inwoners daar zelf over na laten denken, maar je moet ze natuurlijk wel helpen. Van een kern met zeshonderd inwoners mag je geen panklare oplossing verwachten. Zij zien allerlei voorzieningen vertrekken en dan laat de politiek ze hun eigen boontjes doppen. Daar mag best een stukje professionele begeleiding op om tot het beste resultaat te komen.”
Daarbij vindt Sidney dat je niet uitsluitend kunt rekening houden met mogelijke ontwikkeling maar moet je ook zorgen dat het nu leefbaar is en blijft. “Een lange-termijnplanning is heel erg belangrijk natuurlijk”, legt hij uit, “maar wat merken de mensen er vandaag en morgen van. Ik ben van het aanpakken. Overleggen is essentieel, maar je moet ook over kunnen gaan tot actie om daadwerkelijk resultaat te laten zien. Denk aan het behoud van de kermis in elke kern, om maar een voorbeeld te noemen. Zoiets kun je lokaal oplossen.”

Sociaal domein en toerisme
Uiteraard zet Sidney zich veel breder in dan alleen voor de kernen. Ook het sociaal domein gaat hem aan het hart. “En dan vooral de armoedebestrijding, het onderwijs en de zorg voor jong en oud”, somt hij op. “Daarnaast vind ik kunst en cultuur een groot goed. Het speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. Neem bijvoorbeeld amateurtoneel. Die clubs hebben een locatie nodig voor hun voorstelling. Dat is dan weer een plek voor inwoners om elkaar te ontmoeten. Verder zou ik meer kans willen geven aan toerisme, zeker in een prachtige trekpleister als Ravenstein. Geef ondernemers eens de kans om iets uit te proberen voordat je het van tevoren al met allerlei regels gaat dicht timmeren. We moeten creatiever omgaan met initiatieven.”

Kennismaking
Om te weten wat er leeft in Ravenstein, Herpen en de omliggende kerkdorpen trekt Sidney er de komende periode op uit. “Ik wil in gesprek gaan met de inwoners om met hen te praten in plaats van over hen. Op mijn werk heb ik uren ingeleverd om tijd en ruimte te creëren, ook na de verkiezingen. Je moet als raadslid altijd het lef hebben om te praten, waarbij nee ook een antwoord kan zijn. Ambitieuze plannen zijn mooi, maar het moet wel betaalbaar blijven. Dan kom ik even terug op het stukje rentmeesterschap dat ik eerder noemde: we moeten ons niet in de schulden steken en dit bij de volgende generatie op het bordje gooien.”
Voor de verkiezingen organiseert Sidney tien bijeenkomsten op verschillende locaties om kennis te maken met zijn kiezers en op te halen water leeft. Zaterdag 10 maart is hij in Ravenstein te vinden. Van 12 tot 13 uur bij de seniorenflats en van 13 tot 14 uur is hij op de Markt. Donderdag 15 maart kun je met hem in gesprek van 19.30 tot 21 uur in Onder d'n Plag in Demen en maandag 19 maart van 20 tot 22.30 uur in de Molen van Ravenstein. “Ik sta als nummer zes op de lijst, maar wil het liefst op eigen kracht de gemeenteraad halen voor het CDA. Daar sta ik voor, net als voor deze prachtige regio.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties