Ravenstein

Het verdriet van Lithoijen - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

De grote zaal van de Groene Engel was bomvol afgelopen zondag. Want in politiek café Zout stond de vrijstaat op het programma en Thierry Baudet. De vrijstaat presenteerde de schouten van de 24 dorpen en steden in het land en de plannen voor het komende jaar. Daarop volgde een discussie tussen de burgemeester van de voormalige gemeente Oss en de schout van Ravenstein over de bestuurlijke kanten van de zaak, en met provisor Religieus Erfgoed Leon van Liebergen over de dreigende sluiting van de Luciakerk in Ravenstein. Daar kwam allemaal niks van terecht, want niet de burgemeester kwam opdagen maar hertogin Johanna. Superieur pakte zij alle tafelgasten in op een wijze die deed denken aan Wobine Buijs.

Daarna was het de beurt aan Thierry Baudet. Veel ophef van tevoren, omdat een columnist van het Brabants Dagblad had geschreven dat politici als Baudet geen podium mag worden geboden. De columnist kreeg er vervolgens stevig van langs. Onterecht vind ik, want we leven in een vrijstaat. Daar moeten columnisten die zich keren tegen het vrije woord worden gekoesterd gelijk wielrenners die pleiten voor een fietsverbod.

Terwijl het binnen kolkte en de camera’s gericht waren op het podium, hing buiten een eenzaam spandoek met de tekst GEEN FUSIE! PAROCHIE VRIJSTAAT LITHOIJEN
Het is een wanhoopskreet. Want de fusie met omliggende parochies en de Heilig Hart parochie in Oss is al een feit. Ze zijn altijd zuinig geweest in Lithoijen op hun kerk. En spaarzaam. Ze hadden genoeg geld en bezittingen om hun kerk nog 100 jaar te onderhouden. Maar van de ene op de andere dag zijn ze hun zelfstandigheid kwijt. Veel te lieve gezagsgetrouwe mensen in je kerkbestuur, even niet opletten en daar ga je. Niks meer te vertellen over je eigen kerk en je eigen geld. En ook niet over je eigen grond. Want al enige tijd hadden ze in Lithoijen het plan om in de boomgaard achter de pastorie wat woninkjes te bouwen voor ouderen. Zodat ze gezellig midden in hun dorp oud kunnen worden. Dat feest gaat niet door, zegt het nieuwe overkoepelende parochiebestuur. Dit is heel verdrietig.

Wat hier gebeurt, zien we ook gebeuren in Ravenstein en elders in de vrijstaat. Dat moeten we niet langer accepteren. De zeggenschap over kerk en bezittingen moet weer terug naar de eigen gemeenschap. En om te laten zien dat het menens is, stel ik voor om een eigen kerkenfonds te beginnen en alle parochianen in de vrijstaat op te roepen voortaan hun jaarlijkse kerkbijdrage in dat fonds te storten. Als ook de seculiere burgers die hun kerkgebouw willen behouden, hetzelfde doen, dan denk ik dat we het samen met de Lithoijenaren wel redden de komende 100 jaar.

Theo van Duren

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties