Ravenstein

Kersvers Nederlands kampioen quadcross Mirte van de Werken uit Ravenstein

‘Het is doen of bang zijn’

Door Siem van Merwijk

RAVENSTEIN - Motocross is een sportcategorie die veelvuldig wordt gedomineerd door jongens, toch lukte het de 8-jarige Mirte van de Werken om ongeslagen kampioen van Nederland te worden. Ze deed dit in de categorie quads voor junioren tussen de zes en elf jaar. Een unieke prestatie van het crosstalent uit Ravenstein. Arena sprak met Mirte over haar topseizoen. (foto: ReneMXpics.nl)

Enigszins gespannen voor het interview komt Mirte binnen in haar gloednieuwe kampioenstrui. Niet gek als je bedenkt dat ze pas acht jaar oud is. De piepjonge quadcrosser is niet alleen erg jong om al te crossen, maar ook nog eens een van de weinige meisjes onder de deelnemers. Toch vindt Mirte het crossen absoluut niet eng. “Het is gewoon doen of bang zijn, ik heb voor doen gekozen.” zegt ze vastberaden. Tot nu toe gaat het ‘gewoon doen’ haar onwijs goed af. Alle manches die Mirte dit seizoen heeft uitgereden sloot ze winnend af. Slechts één manche reed Mirte niet uit, de oorzaak hiervan was gelukkig motorpech. “Er is bij mij zelf gelukkig nog nooit iets stuk gegaan tijdens het crossen, ik ben nog nooit in het ziekenhuis beland en dat kunnen niet veel crossers zeggen.”

Talent
Als klein meisje kreeg Mirte een quad ‘voor de lol’, maar al snel blijkt dat ze talent heeft voor het crossen. “De eerste keer dat ik op de baan reed vroegen mensen aan mijn vader of het niets voor mij was om wedstrijden te gaan crossen omdat ik zo goed reed. Daar ben ik vorig jaar dus mee begonnen en ik vind het geweldig om te doen.” Vanaf daar raakt de crosscarrière van Mirte in een stroomversnelling. In haar debuutseizoen reed Mirte namelijk al vooraan mee in de jongste leeftijdscategorie, maar moest ze de titel nog net aan haar voorbij laten gaan. Dit seizoen besloot ze om vol voor het crossen te gaan en bij twee bonden te gaan rijden, met succes.
Dit betekent dat het hele gezin vaak van vrijdagmiddag tot en met zondagavond bezig is met crossen. “Zelf pak ik dan de camper in met kleding en mijn vader zorgt voor de quad. Eigenlijk zijn we ieder weekend weg, want als we geen wedstrijd hebben gaan we trainen.”

Broertje als concurrent
Naast de titel van afgelopen seizoen is het ook speciaal dat broertje Mike in dezelfde klasse reed als Mirte. “Het is fijn dat ik altijd iemand heb om samen mee te trainen en het is natuurlijk ook fijn dat we met het gezin samen zijn. We kunnen van elkaar leren en dat is leuk.” In de wedstrijden was het soms voor Mirte wat minder leuk om tegen haar broertje te rijden. “De voorste coureurs zetten de achtersten vaak op een ronde achterstand en vooral in het begin van het seizoen kwam ik Mike dan tegen in de race. Hij wil op dat moment natuurlijk niet worden ingehaald en dan rijden we elkaar dus soms een beetje in de weg, maar dat hoort bij de sport.”

Volgend seizoen
Volgend seizoen mag Mirte nog steeds uitkomen in de leeftijdscategorie waarin ze nu rijdt bij de KNMV en ze gaat hierin dus proberen haar titel te prolongeren. Bij de andere bond, de MON, heeft Mirte dispensatie gekregen om volgend jaar een leeftijdscategorie hoger te gaan rijden. Een nieuwe uitdaging dus, maar bij de overgang naar deze klasse moet wel een extra horde worden genomen. “Ik moet nu leren schakelen, want in de klasse hoger rijden ze niet meer met automatische motoren. Het zal volgend seizoen dus allemaal wel wat lastiger worden. Erg spannend, maar ik heb er wel zin in!”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties